Waarom zou je omkijken?

Waarom zou je omkijken?

Het omkijken vindt je oa terug in de mythe van Orpheus

Talloze verklaringen bestaan er voor dat omkijken van Orpheus. Een vergissing (Monteverdi), hij kon haar smeken om haar aan te kijken niet weerstaan (Gluck, Couperus), hij was al terug in het zonlicht, zij nog niet (Nicolaas Matsier), de ijdele kunstenaar keek om te zien of ze zijn lierspel wel mooi vond (Simon Vestdijk), hij ontdekte dat hij haar niet meer terugwilde (Helène Nolthenius), het heeft geen zin een dode terug te halen (Cesare Pavese. https://www.trouw.nl/home/de-talloze-gestalten-van-orpheus~aee7fbc9/

Waarom zou je omkijken?

Omkijken staat voor mij voor twijfel.

Twijfel, omdat ik het niet kan geloven.

Twijfel, omdat ik nog geen resultaat zie.

Twijfel, om de twijfel, wat else?

Misschien nu de tijd om alle twijfel achter met te laten en niet meer op die manier om te kijken. Steeds meer krijg ik zicht: dat het echt zo is. Voor mij! Dat misschien niet iedereen dat zo ervaart, dat komt nog. Maar ik mag de twijfel los laten en steeds meer stappen in het vertrouwen en in de overgave.

12. Uitnodiging: Oordeel en veroordeel jezelf niet

Hoofdstuk: Innerlijke criticus

Doordat je jezelf veroordeelt, doordat je niet in jezelf gelooft. Doordat je het contact niet van binnen voelt, ga je twijfelen. Klopt het wel? Het wordt pas helder als je het bewust kunt voelen en ervaren.

Dan kan je vertrouwen op wat er is. Het proces dat het nog niet bewust is, Waar het nog onduidelijk is, in dit proces gaan we vaker twijfelen. Pas als er een zeker weten in het bewust zijn komt, hoef je niet meer te twijfelen. Dan heb je al heel wat stappen in niemandsland doorgebracht. Dan heb je al heel veel niet weten doorgemaakt. Waarin je toch door moest gaan, in vertrouwen dat je proces je daar zou brengen waar je bedoeld was om te zijn. Veroordeel jezelf en anderen niet. Het is een zo’n herkenbaar proces; dat je het nog niet weet. Juist in acceptatie van niet weten kom je tot weten.

 

21. Uitnodiging: Stel je dagelijks je ideale situatie voor.

Hoofdstuk: Mogelijkheden ontwikkelen.

Als je een huis gaat bouwen, heb je van te voren een plan. Je stelt je voor hoe het huis eruit zal zien, met dat plan voor ogen, ga je aan de slag. Zo is het ook in het leven. Zelfs al heb je geen idee, gebruik je fantasie om een beeld te creëren, waar je voor gaat.

Deze laatste is voor mij een grote uitdaging. Ik voel dat er meer is, ik krijg er alleen zo moeilijk beeld bij. Toch zijn dit de stappen die je helpen om niet achterom te kijken.

Door wat zich al gemanifesteerd heeft, herken ik het gevoel wat ik, komt er meer bewustzijn bij. Dit schaar ik niet onder twijfel. Dit is meer het proces van zoeken en tasten en bijschaven. Het heeft wel te maken met de eerste vraag: vertrouwen. Vertrouwen dat wat je voelt, ook klopt. Het is je hart gezet; je hoeft alleen maar te volgen.

 

25. Uitnodiging: Creëer een veilige plek voor jezelf.

Hoofdstuk: Veiligheid en vertrouwen

Veiligheid in jezelf is belangrijk. Als je dit onvoldoende hebt, is de veiligheid die je om je heen kunt creëren van belang. Dat kan letterlijk een ruimte zijn, of een ritueel wat je creëert. Wat heeft dit met twijfel of achterom kijken te maken? Je moet jezelf datgene geven watje nodig hebt, je bestemming achterhalen, vertrouwen en stappen in je persoonlijke zoektocht. Doe wat je moet doen. Het gaat om zelfkennis, vertrouwen in jezelf en de bestemming die je zoekt.

 

30. Symbool: muis met staart.

Hoofdstuk: waarom?

De muis met zijn lange staart, onbewust waarvoor hij leeft. Neemt zijn rol in, door gewoon te zijn. Zijn lange staart laat zien, dat als je gewoon doet wat je moet doen: Kleine daden grote gevolgen kunnen hebben. Het gaat over de liefde die je inzet voor de hele schepping, voor het leven, voor je zijn. Dan valt alles op zijn plaats. Jij die deel uit maakt van de cyclus van het leven. Kijk in liefde naar jezelf en anderen: neem je plaats in.

 

39. Vraag: Waar haal jij steun uit?

Hoofdstuk: pijlers van het zelfbeeld.

Zelf kun je soms slecht zien, voor jezelf is het normaal omdat dit je interesse heeft, je het niet als bijzonder ziet. Het zijn de gewone dingen die voor jou zo normaal zijn. Het gaat over dit soort kwaliteiten, die voor jou normaal zijn, jouw talenten. En ander heeft dit niet. Ga dat waarderen. Het zijn jouw talenten, dat wat jou natuurlijk afgaat, of waar jij je zo in verdiept hebt. Dat nu naar buiten kan komen. Doe de dingen waar je plezier in hebt, die je goed afgaan. Ga ervoor. 

 

41. Uitnodiging: Wat is je overtuiging; goed en kwaad zijn altijd te herleiden tot je overtuiging.

Hoofdstuk Oorzaak en gevolgen

Twijfel, vertrouwen – overgave ze hebben alles met elkaar te maken. Zie vertrouwen en overgave als de ouders van twijfel. Twijfel mag volwassen worden om zelf te kunnen gaan vertrouwen. Zonder twijfel kan je niet tot wijsheid, zekerheid komen. Ook twijfel hoort in het pad om te komen tot vertrouwen en overgave. In de veroordeling van twijfel wordt je gedwongen stappen over te slaan. In de acceptatie van twijfel en onzekerheid kan je je weg vinden. Het pad is nooit rechtstreeks. Het volgt kronkelwegen, zijwegen om uiteindelijk bij je doel uit te komen.

Je komt er hoe dan uit; welke weg je ook gaat.

 

50. Symbool: aap in je oor.

Hoofdstuk: cirkel van stress

Tegenstrijdige gedachten – in verbinding uit verbinding.

Naar wie luister je? Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat….Een ander kan niet weten hoe jou pad moet gaan. Geef je eigen verantwoordelijkheid, je eigen autonomie niet weg. Laat je niet van de wijs brengen. Hoe meer je je oor te luister legt naar wat de buitenwereld zegt, hoe onzekerder je wordt. Hoe minder je de stilte van je eigen hart kunt horen. Juist in de stilte van je zijn; kun je je eigen waarheid ontdekken.

 

58: De dood: Loslaten

Het loslaten van de twijfel doet je groeien in vertrouwen, in overgave. Het gaat om de essentie van je zijn. Uiteindelijk is er geen houvast meer. Uiteindelijk komt het erop aan, dat je ervoor gaat. Je eigen weg, niemand is die ooit gegaan, iedereen heeft die zelf uit te zoeken. Uiteindelijk zijn er geen voorbeelden meer. Uiteindelijk is er geen enkele autoriteit die je kan zeggen, welke weg je te gaan hebt. Uiteindelijk laat je alles achter je, je kunt niet anders. Je bent voorbij het bekende. Je gaat het onbekende tegemoet. Zie dat je naar een andere vorm toe moet. Ga de confrontatie met jezelf aan. Blijf in contact: houd hoofd en hart in één lijn, sta open voor de stroom van het leven en laat je leiden door deze stroom.

 

Heb je vraag naar aanleiding van deze ganslegging of wil jezelf een ganslegging?

Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *