Hoe kom je op het niveau van de probleemoplossing?

Hoe kom je op het niveau van probleemoplossing?

Hoe kan je tegenstellingen verbinden?

Hoe kan je schijnbaar onverenigbare elementen met elkaar verbinden?

Bijv je schaamt je over wat je gedaan hebt, hoe kan je ooit weer van jezelf houden?

Of iemand wijst je af, hoe kan je ondanks deze afwijzing, in liefde naar elkaar blijven staan?

Heel kort gezegd is dit niet op hetzelfde niveau waar het gebeurd te realiseren.

Net zoals je een probleem niet oplost op het niveau waar het plaatsvind. De oplossing ligt op een ander niveau. De vraag van vandaag is, hoe kan je komen naar dit andere niveau?: het niveau waar je het onverenigbare kunt verbinden en het niveau waar je het probleem kunt oplossen.

https://youtu.be/JjKJDsV3wrw

 

9. Vraag: Waarin ben je vastgelopen.

Hoofdstuk: Hoe belangrijk zijn je zintuigen

Pas als je vastgelopen ben, en dit erkend kun je verder kijken. Een probleem moet erg genoeg zijn, willen we er mee aan de slag gaan. Dan ga je rondkijken. Wat is er aan de hand, waar zit ik in vast, wat doen anderen met een vergelijkbaar probleem. Dit laatste is soms ook lastig, als jij je ergens voor schaamt, is het goed om te weten dat anderen een vergelijkbaar probleem hebben. Dat betekent dat je je schaamte onder ogen moet zien. Hoe graag verstoppen we niet datgene waar we ons voor schamen? Als je verder wil is, als je merkt dat je vastgelopen bent is het erg belangrijk om dit te erkennen en onder ogen te zien. G.C. Jung heeft ook gezegd; ´het probleem is de ingang.¨

 

19. De Herberg

Hoofdstuk: Zelf verantwoordelijk zijn

Pas als je de situatie onder ogen komt en aangaat kom je in contact met je eigen mogelijkheden. Het is de kans om je eigen kracht te ontwikkelen. Wat is de situatie, wat wil je veranderen, wat heb is daarvoor nodig? Hoe kun je dat bereiken? Dan kan je stappen maken

 

25. Hoofdstuk: Waarin is je wil doorgeschoten?

Misschien heb je voorheen gedacht dat iets op een bepaalde manier moest, of wilde jij het op een bepaalde manier. Als je onder ogen ziet dat dat niet werkt, durf je misschien open te staan voor andere mogelijkheden.

 

35. Vraag: Kan jij vanuit een andere positie naar jezelf kijken?

Hoofdstuk: Tussen de oren

In eerste instantie kan elke andere mogelijkheid, vreemd om niet geschikt lijken. Totdat jij je opent voor de mogelijkheden en verder durft te gaan dan je persoonlijke waarneming. De vraag hoe dat een ander het? Kan veel inzichten opleveren. Je kunt zien dat niet alleen jij worstelt met deze problemen. En dat er meerdere manieren zijn om met problemen om te gaan. Met name als iets in de taboe sfeer ligt en voor een ander is het geen taboe: kan dit nogal confronterend zijn.

 

37. Welke angsten drijven je?

Hoofdstuk: Aap op je schouder

Als jij dan gaat kijken wat dit voor jou betekent en welke lading erop ligt, stap je uit het niveau van het probleem en kijk je naar het niveau van de mogelijkheden, waaronder de oplossing die voor jou mogelijk is. Het onder ogen zien van je angst, de lading die het heeft is cruciaal voor de verandering die mogelijk is.

 

45. Vraag: Waarin voel je weerstand, haat of beperking?

Hoofdstuk: Vrede in jezelf

Dan ontdek je waar voor jou de blokkade of de weerstand ligt. Deze blokkade is gekoppeld aan datgene wat voor jou niet mag, niet kan en waar lading of angst op zit. Ook in deze situatie is het van belang om dit onder ogen te zien.

 

57. Vraag: Waarin/ waardoor voel jij je vervuld?

Hoofdstuk: Wanneer ben je heel?

Zodat jij je stap kan maken. Is dan het probleem opgelost? Soms wel, soms niet. Je bent dan op het level van de mogelijkheden, dan gaat er meestal een wereld voor je open. Dan zie je dat je er niet alleen voor staat. Dat je kan en mag delen met anderen. Dan kan er een heel nieuw proces starten.

Wil je een ganslegging doen?

Neem dan contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *