Focus met gevoel

Ganslegging: Focus met gevoel

ik ben mijn focus kwijt, ik zit tegen dingen aan te hikken, ben verbaast als dingen toch gemakkelijk gaan, want ik verwachte dat het moeilijk zou gaan. Ik ben bezig, maar voel me doelloos. En zit eigenlijk met mezelf in de knoop.

Ik weet toch wat ik wil, ik weet toch wat ik doen moet, waar is mijn focus?

Wat gaat mij helpen om terug bij mij zelf te komen? Even iets totaal anders te doen, of het er maar gewoon te laten zijn?

Ik weet direct het antwoord. Dit is de tijd dat je gewoon mag voelen wat er in je stroomt. De liefde die er is toelaten en in jezelf werkzaam laten zijn. Mezelf datgene geven wat ik nodig heb, niet de afleiding, niet de vlucht, maar het gevoel dat het er mag zijn. Bijzonder dat gevoelens zo om kunnen slaan. Jantje lacht Jantje huilt, is een uitspraak. Soms lijk ik wel zo’n draaimolen.

Hoe kan ik mijn focus hervinden, zonder te vluchten voor mijn emoties?

Je hebt een sterke mate van aanwezigheid nodig om om te kunnen gaan met je eigen emotionele reacties op situaties. Als jij op dat moment niet aanwezig bent, wordt jij die reactie. Je reactie of je emotie neemt op dat moment de leiding over. 

5. Uitnodiging: Voed jezelf opnieuw op. Wees aardig voor jezelf

Hoofdstuk: macht en wilsontwikkeling.

Hoe gemakkelijk zit je niet in t oordeel: je weet toch, waarom doe je nou niet. Schiet op, stel je niet aan. Om eerlijk te zijn, als ik dit zeg, wordt mijn weerstand alleen nog maar groter, lukt niets en voel ik me nul. Het helpt zoveel meer om liefdevol contact te maken, met het gevoel dat om aandacht vraagt. Wat zich uit in vertraging, wat tijd nodig heeft, om alles op een rijtje te zetten. En dan de energie vind om alles gewoon te doen.

15. Uitnodiging: kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf wat je van jezelf verwacht: gebruik positieve woorden.

Hoofdstuk: Nee wat betekent dat voor je?

De neiging om jezelf negatief te bestraffen, negatief te beoordelen, maakt de lading op je pijn nog groter. Het is niet dat je verkeerd wil. Maar je pijn, alles wat verwerkt wil worden, vraagt aandacht. Vergeet niet dat jij net als ik in een enorm veranderingsproces zit. En bij iedere verandering komen er oude zaken los. Oude zekerheden laat je achter en je mag opnieuw balans hervinden. Het vereist meer van je dan jij je realiseert. De momenten dat je je t gevoel heb, focus kwijt te zijn, niets aan t doen ben, zijn nodig voor herstel.

20.Vraag wat heb je nodig om uit deze situatie te komen?

Hoofdstuk: de wisselwerking behoeften versus pijn.

Wat heb je nodig? Ga er vanuit dat alles goed is. Er gebeurt niets wat niet de bedoeling is. Verbind je gewoon met de situatie zoals die is. Dan zul je merken dat daar vanzelf een volgende stap is. Als vanzelf, je hoeft het niet te bedenken, hij is. Het gaat om het contact wat je kunt maken met jezelf. In contact zijn, in liefde zijn met jezelf. Niet wegrennen, niet vluchten, gewoon zijn.

27. Symbool: de leeuw

Hoofdstuk: Weten en in actie komen

In alle veranderingen die er gaande zijn is een kracht aanwezig, je kunt hem symboliseren als de leeuw. De leeuw komt in actie als hij honger heeft. Anders is hij aan t rusten. Maar als iets echt belangrijk is, dan gaat hij ervoor. Zie jezelf als de leeuw, soms lijkt er nauwelijks wat uit je handen te komen, de andere keer ga je als een speer. Accepteer het allemaal als ‘n natuurlijk ritme. Er is een schommeling in je actie. Prima. Het komt allemaal op de juiste tijd af.

Vertrouw er maar op.

36. Vraag: Mag je van jezelf onvolmaakt zijn en toch goed genoeg?

Hoofdstuk: Coping

We vragen soms zoveel van onszelf, dat het onvermijdelijk is dat we het niet halen. Door jezelf dan tegen jezelf te keren, heb je een tegenstander erbij. Vaak zijn we onze eigen grootste tegenstander. Door jezelf te accepteren zoals je bent, kan je een medestander in jezelf vinden. Iemand die je op de juiste momenten aanmoedigt, aanspreekt, maar altijd in zelfacceptatie.

44. Vraag: Waarin ben je vastgeroest?

Hoofdstuk: Zou je zekerheid willen hebben?

In tijden van verandering merk je dat je meer vastzit aan oude gewoonte dan je dacht. Oude gewoonte, oude patronen, vormen je zekerheid, ze zijn een basis, ze zijn vertrouwd. Juist als alles veranderd blijkt dat je meer hecht aan het vertrouwde. Omdat dat bekend is, veilig is. Onderschat de waarde van vertrouwde dingen niet. Het is niet voor niets dat mensen niet houden van verandering, dan gaan er dingen veranderen, dan moeten er oude zekerheden losgelaten worden. We doen dat alleen als we weten hoe belangrijk dat is en dan nog. Kunnen wij daar moeite mee heb. Heb dus geduld met jezelf en help jezelf in tijden, dat alles door elkaar lijkt te lopen en je soms je focus kwijt bent.

46. Vraag: Wat werkt niet meer en mag je loslaten?

Hoofdstuk: Blokkades doorbreken.

Je weet wat niet meer werkt. Je weet wat je niet helpt. Door jezelf in liefde met jezelf te verbinden, kan je de zachtheid maar ook de helderheid naar jezelf hebben om dit onder ogen te zien. Het is zo. Niet meer en niet minder. Je kunt nog zoveel meedragen vanuit nostalgie, maar uiteindelijk wordt het een zware last. Dan mag je blij zijn, dat je de herinneringen in je hart mag bewaren, maar dat je feitelijke situatie achter je mag laten.

54. Symbool: kaars

Hoofdstuk: Wat verwacht je van het leven.

In verbinding met jezelf, in de keuzes die je maakt, in de verwachtingen die je hebt, ben jij aanwezig. Daar is een stille duidelijkheid: jij bent. Jij mag zijn. Dit leidt je als een kaars, als een licht Elke keer als jij je verbindt, met jezelf, je wensen, je leven, je verwachtingen, krijg je antwoorden. Zo duidelijk, zo helder. Dan krijg je de rust, het vertrouwen. Ook al weet je het niet bewust, in je is er een weten, elke kleine stap die je zet, brengt je verder op de weg die je gaat.

60. Uitnodiging: Geef jezelf een compliment

Hoofdstuk : Angst aangaan.

Hoe vreemd het misschien voor je is, hoe raar het in je oren klinkt. Jezelf een compliment geven is een blijk van vertrouwen in het leven, een blijk van zelfacceptatie. Juist hierdoor herinner jij jezelf eraan, dat het niet zo gewoon is, het is een stap in overgave om je voortdurend te verbinden, om voortdurend de stap naar je ware zelf te zetten. Juist deze verbinding helpt je om angst aan te gaan, zaken en situaties los te laten en die stappen te nemen die voor jou van belang zijn.

Deze Ganslegging vindt plaats in het kader van de bewustzijnschallenge.

Heb je vragen neem contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *