Liefdesangst en angst voor verbinding

Liefdes angst en angst voor binding

Deze week kreeg ik de vraag hoe het zit als je bang bent voor de liefde; bang bent voor de binding die dat met zich meebrengt. Het is een enorm onderwerp, waar al heel wat over geschreven is. Toch misschien goed om daar wat over te zeggen.

Hoe welkom voel jij je als je geboren wordt? Hoe gewenst was je? Juist in je jeugd wordt de eerste verbinding gemaakt. Als het daar mis gaat, kan dit je hele leven doorwerken.

Een vroeggeboorte met couveuse kan heel veel impact hebben.

Er zijn tal van redenen waarom je angst voor liefde of bindingsangst kunt hebben. Tegelijkertijd is ook deze angst de deur die je uitnodigt.

Ook al werken je oude ervaringen in je systeem, in je leven, soms is het heel moeilijk om ze concreet te maken. Herken wat je voel, voel, zodat je de kans krijgt angst los te laten en je ware verlangens te vervullen, Hier zal jij je levenskracht aanboren en je energieker voelen.

4. Uitnodiging: welke beweging gebruik je om je lichaam te voelen? Voel je lichaam.

Hoofdstuk: de kracht van intentie.

Je lichaam heeft geheugen. Door te observeren wat de neiging van je lichaam is, wat het wil, wat het ontwijkt, kun je heel veel informatie krijgen over je lichaam. Je kunt het zien, je kunt het voelen en je kunt de intentie die het inzet waarnemen.

Wil het ontvangen, wil het ontwijken of vermijden? Hoeveel openheid of geslotenheid zit er in de beweging?

We zijn zo gewend aan onze eigen beweging, dat het helpt om op die manier naar anderen te kijken en je te visualiseren hoe dit bij jezelf voelt. Daarmee kun je via een omweg informatie over jezelf ontvangen.

Door te spiegelen, een beweging na te doen, voel je na. Maak je de verbinding.

Daarmee kom je bij de belangrijkste binding uit: de verbinding met jezelf.

Mensen met bindingsangst hebben vaak ook moeite om zich met zichzelf te verbinden.

Het is zichtbaar in de micro dynamiek van hun beweging. Het voelbaar in het contact; als het te dichtbij komt, zorgen ze voor een afleiding. Dan wordt de sfeer, de dynamiek doorbroken. Heel subtiel is het overal aanwezig en waarneembaar.

Verwachtingen wel of niet uitgesproken; worden ervaren als een claim, als een verbinding. Daarmee voelen ze zich niet vrij. En ze hebben zo’n behoefte aan ´vrijheid´. Tegelijkertijd is er ook ´n behoefte aan verbinding omdat ze deze vrijheid niet in zichzelf ervaren.

12. Waar ben je bang voor?

Hoofdstuk: Je innerlijke criticus.

Wat is nu de angst van iemand die bang is voor liefde, voor binding?

Als je alleen bent, heb je waarschijnlijk nergens last van. Zodra je in contact komt met een ander, een relatie aangaat, kan je worden getriggerd in datgene waarin jij je verlaten of afgewezen voelde. Dit kan bij elke vorm van relatie zijn, het kan ook zijn dat het pas veel later zichtbaar wordt, zodra de relatie zich verdiept en meer afstemming op elkaars behoeften gevraagd wordt. Emoties, voelen en dit laten zien, is verbonden met pijn en afwijzing. Je beschermt jezelf tegen nieuwe afwijzing.

Soms is bindingsangst heel lastig te herkennen. Je kunt het herkennen doordat je situaties vermijd, jij je opgesloten of benauwd voelt. Dan ga je afstand nemen. Afstand nemen kan zowel fysiek, emotioneel als psychisch zijn.

19. De Herberg

Hoofdstuk: Zelf verantwoordelijk zijn

Bij welke vorm van angst dus ook bij angst voor liefde en binding gaat het in eerste instantie over de relatie die je met jezelf hebt. Kun jij jezelf accepteren zoals je bent, kun

je houden van jezelf, kun je omgaan met jezelf? Onze eerste voorbeelden zijn onze ouders. Angst voor binding is vaak gecombineerd met verlatingsangst. Doordat jij je in de steek gelaten voelde, doordat je ouders of één van hen er niet waren. De ervaringen die je hebt meegemaakt, zijn opgeslagen in je lichaam, in je systeem.

De herberg staat symbool voor een ontmoetingsplek. Elke ontmoeting, elke keer als jij je getriggerd voelt in je bindingsangst, in je angst om je open te stellen voor liefde is daar de uitnodiging om je open te stellen voor heling. Om liefde in je leven toe te laten, om liefde voor jezelf toe te laten, om de ander als spiegel in je leven toe te laten. Om je eigen kwetsbaarheid toe te staan, om je eigen pijn en verdriet aan te gaan.

Iedere ervaring die je hebt gehad, die je hebt meegemaakt is daar niet voor niets. Zij is een onderdeel van je levenspad, van je levensopdracht. Daar waar jij door belemmerd wordt in het openstellen voor liefde, voor werkelijke vrijheid, daar ligt de uitnodiging.

Stel je open voor de liefde, zij zal je pijn verzachten.

Je angst is tegelijkertijd het middel om te helen.

30. Vraag: durf jij hulp te vragen?

Hoofdstuk: Waarom?

Zoals een eikennoot alles in zich draagt om een grote boom te worden, heb jij alles in je om die persoon te worden waarvoor jij bedoelt bent. Komt uit de Eikennoot theorie.

Daarmee zijn alle ervaringen, alle pijn, alle trauma voedsel voor je ziel; om die ontwikkeling aan te gaan, waardoor jij kan groeien. Daarmee is niet gezegd dat het je geen moeite kost, dat het je geen pijn doet. Juist in de processen die je zelf moeilijk herkent, die zoveel impact op je leven hebben is het de vraag: durf je hulp te vragen? Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn mensen die je kunnen en willen helpen. Waar je steun ontvangt om datgene te leren om je angst te overwinnen.

36. Vraag: Mag je van je zelf onvolmaakt zijn en toch goed genoeg?

Hoofdstuk: Coping

Zelf kun je je afwijzen, omdat jij je onvolmaakt voelt.

Weet dat iedereen hier is om zich door ervaringen te ontwikkelen. Iedereen is in wezen volmaakt, maar we hebben gekozen om iets te herontdekken. Onze ervaringen, helpen onze ziel om te groeien, om een proces aan te gaan, wat we verder willen ontwikkelen, of herontdekken.

Angst voor liefde heeft als belofte de heelheid van de liefde. Hoe jij die in jezelf tot ontwikkeling kan laten komen. Hoe jij ermee omgaat (coping) is een keuze. Ga je het aan? Het aangaan, zal jouw ware potentie zichtbaar maken. In het proces zul je jezelf op vele manieren tegenkomen. Juist dat helpt je om de liefde binnen te laten. Het niet aangaan van de liefde, brengt eenzaamheid en onrust, het laat je in de pijn. Daar was je niet voor bedoeld. We leven in de wereld van vrije keuze, jij besluit wat jouw weg is.

46. Vraag: Wat werkt niet meer en moet je loslaten?

Hoofdstuk: blokkades doorbreken.

Relaties waar jij je geclaimd of onvrij voelt, zijn triggers. Zij maken het probleem zichtbaar. Zolang jij iets niet als een probleem ervaart, zul je er niets aandoen. Dan blijf je vluchten. Kijk naar jezelf, naar je leven, naar de rode draad in je leven. Wat speelt er in jouw leven, wat mag jij loslaten?

Kan jij de liefde voor jezelf en voor het leven toestaan? Durf je toe te laten dat jij je grootste angst onder ogen mag zien, om hem kwijt te raken. Dat jij de kwetsbaarheid van liefde kunt ontdekken. Dat liefde niet bedoeld is om je pijn te doen, maar om je te helen. Dat het niet de liefde is die je pijn doet, maar dat er een oude pijn, een oude herinnering is die je pijn doet. Nu is de situatie verandert, nu kun je de keuze maken om je niet meer door oude pijn te laten lijden. Zie het onder ogen, voel je oude verdriet, door-voel het en laat het los.

54. Stel jezelf voor dat je een kind bent: wat wil je?

Hoofdstuk: Wat verwacht je van het leven?

Stel jezelf voor als kind; wat ook je start is, wat wil je?

Kun jij de puurheid, de openheid in jezelf nog ontdekken? Kun je alle beschermingslagen ervan af denken? Dat je als kind helemaal ontvankelijk bent en open staat voor wat het leven te bieden heeft?

Deze openheid kan je helpen om te voelen wat je werkelijk wil. Het kan je helpen om de liefde in alles te ontdekken, in de dagdagelijkse bezigheden, in de natuur, in je zijn. Liefde is er overal, zonder al je beschermlagen wordt je voortdurend geconfronteerd met liefde. Liefde in en om je heen. Liefde die in je is, liefde die naar buiten gaat.

Wat wil je dan?

Misschien wil je alleen maar meer liefde, die je op jou manier kunt delen. Liefde die deelt vermenigvuldigt zich. Het wordt meer. Dan is er vrijheid, openheid en datgene waar jij je liefde voor kunt laten stromen.

60. Uitnodiging: Geef jezelf een compliment

Hoofdstuk: Angst aangaan.

Het herkennen van je liefdesangst, van je angst voor binding is de essentiële stap. Hoe moeilijk het kan zijn om dit aan jezelf toe te geven, door deze ontdekking kun je het aangaan. Door toe te geven dat je ergens last van hebt, kun je er mee aan de slag gaan. Dus geef je zelf een compliment, je hebt al een grote stap gemaakt. Dit is het begin, nu is het mogelijk dat jij een volgende stap kan maken.

Wil je de volgende stap maken?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *