Hoe kom je in een gebalanceerd zelfvertrouwen?

De tegenstelling: Van weinig zelfvertrouwen naar gebalanceerd zelfvertrouwen.

https://youtu.be/zt09SLIvm-4

Via de Gansmethode onderzoek ik de stappen in het proces van weinig zelfvertrouwen naar een gebalanceerd zelfvertrouwen.

Je kunt de volgende uitgangspunten zien in het proces van zelfvertrouwen.

  • Het volledig ontbreken van zelfvertrouwen;
  • ‘n Beetje zelfvertrouwen,
  • soms wel, soms geen zelfvertrouwen,
  • het hebben van zelfvertrouwen,
  • Te veel zelfvertrouwen hebben.

 

Met de gansmethode start ik met de vraag:

Hoe kan ik een uitgebalanceerde zelfvertrouwen ontwikkelen.

Dan gooi ik de dobbelstenen en kom op de volgende vakken:

6. De beslissing: wil je meer zelfvertrouwen?

Doe dan datgene wat daarbij passend is.

Natuurlijk zijn daar de vragen: wie ben je en wat wil je.

Wat is je rol, en hoe heb je deze tot nu ingevuld en hoe wil je hem gaan invullen.

De beslissing gaat erover dat je begint met datgene te doen wat jij op dit moment in handen hebt, waar je ook staat. Je besluit wat je wil.

Heb je geen zelfvertrouwen? Ga ervoor. Doe datgene waar je achter staat en laat je zien. In de eerste instantie aan jezelf; dat je dit echt wil. Doe een belofte aan jezelf, dat jij datgene gaat doen wat jou helpt om meer vertrouwen in jezelf te ontwikkelen. Kom in actie! Ook al weet je niet hoe je pad zal gaan, en hoe het er straks uit zal zien. Je kunt niet vooruit weten wat de weg je brengt.

10. symbool: de loep.

Door details uit te vergroten zie je niet het juiste perspectief

Door je neiging om details uit te vergroten, kan je niet het juiste perspectief zien. Door ons denken, door gedachten patronen vergroten we details en hebben we geen overzicht. Door het perspectief te veranderen, bijv door een verrekijker te gebruiken, krijg je overzicht op wat er allemaal meespeelt. Dan kan je spelen met perspectief, wat je niet zag, kan je bekijken door in te zomen om daarna weer uit te zoomen. Dit geeft je meer ruimte en zicht.

19. de Herberg: Kan je in vertrouwen bij jezelf blijven.

Zelfvertrouwen heeft alles te maken met in vertrouwen bij jezelf zijn. In de ontmoeting met anderen ontdek je in hoeverre jij jezelf kunt blijven of dat je vervloeit met de energie van de ander. Als jij in contact kunt blijven met jezelf, heb je een mooie ontmoeting. Je laat jezelf zien zoals je bent. Dan kan je het werkelijke contact ervaren in respect voor jezelf en de ander. In dat contact kunnen jullie beiden groeien en je eigen plaats innemen. In het verlies van contact met jezelf, verliezen zowel jij als de ander zijn waarde.

25. Vraag: waarin is je wil doorgeschoten.

Het gaat hier over de controle willen houden en daardoor in de angst blijven zitten.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt kan je erg in het denken gaan zitten: je wil de boel onder controle houden. Een gebalanceerd zelfvertrouwen ontwikkel je door de balans hoofd en hart, van daaruit kan je het contact met je ziel vinden. Ook al heb je vanuit je jeugd weinig zelfvertrouwen mee gekregen, het is toch mogelijk om in jezelf zelfvertrouwen te ontwikkelen. Start met jezelf positief te ondersteunen en stop om jezelf onderuit te halen Geef jezelf datgene wat je nodig hebt. Stel jezelf niet ter discussie: jij bent hier, en je bent precies waar je moet zijn.

28. Uitnodiging: Welke woorden gebruik je om jezelf onderuit te halen.

Het is heel belangrijk wat je tegen jezelf zegt. Als jij degene bent die je zelf voortdurend onderuit haalt, is er geen mogelijkheid om vertrouwen te ontwikkelen.

Juist in de manier hoe jij met jezelf praat, wordt duidelijk hoe je met jezelf omgaat. Of je jezelf ondersteunt of dat je tegen jezelf bent. Door op je eigen communicatie te letten kun je eerst zien wat je tegen jezelf zegt, en daarna kun je richting bepalen en /of bijsturen.

37. Vraag: Welke angsten drijven je?

We kennen allemaal de angst van niet goed genoeg zijn, of het niet waard zijn. We kunnen naar deze angsten blijven luisteren en alle informatie die ´men´ zegt gebruiken om deze angsten te versterken. Of we stoppen met ons bezig te houden om deze angsten te voeden en kiezen ervoor om die informatie te verzamelen die ons helpt om datgene te doen waarvoor we bedoeld zijn. Welke kant stuur je je geest op. Je kunt je geest in dienst van je hart zetten. Je geest, je denken wacht totdat jij het een opdracht geeft. Richt je op datgene wat je wenst.

47. Uitnodiging: verzet je niet.

Door je niet te verzetten kun je aanwezig zijn. Dat ervaar je beter wat een situatie van je vraagt.

We zijn zo geneigd om ons tegen een situatie die we niet kennen of waar we niet om gevraagd hebben, te verzetten. Heel veel hebben we niet onder controle. We hebben ook geen overzicht wat voor ons het beste is. Dat kunnen we alleen voelen als we volledig aanwezig zijn. Door je niet te verzetten, maar de situatie eerst volledig tot je te laten doordringen, kun je voelen wat de situatie van je vraagt, waar die voor bedoeld is. Dan kan jij meebewegen met datgene wat er op je pad komt.

54. Uitnodiging: Stel jezelf voor dat je een kind bent; wat wil je?

Ga terug naar je oorspronkelijke verlangen. Als kind heb je nog het meeste contact met je pure wens. Jouw innerlijke kind kan dat verlangen nog heel duidelijk voelen. Misschien had je je wensen opgegeven, maar probeer eens met een open blik zonder mitsen en maren naar je verlangen te kijken. Is het misschien toch mogelijk?

63. Symbool: de kroon.

Bekroon jezelf met jezelf met zelfvertrouwen. Als jij jezelf niet kunt vertrouwen wie kan je dan vertrouwen. Begin jezelf te erkennen als de persoon die je bent. Met je licht, met je schaduw: dat maakt wie jij bent. Geniet van het leven en wat het je brengt. Geef jezelf die ruimte die je nodig hebt om te genieten, om te groeien. En wees dankbaar voor datgene wat je ontvangt.

 

Hier vind je de verkorte versie van deze ganslegging.

Wil je zelf antwoorden op jouw vragen vinden? Maak kennis en doe een proeflegging en ontdek je eigen antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *