Behoeften erkennen

 

Behoeften herkennen

Als ik aan iemand vraag wat zijn behoeftes zijn, kijkt hij mij vreemd aan.

Hij begrijpt niet wat ik bedoel. Als ik dan vertel dat ieder mens behoeftes heeft, zoals behoefte aan eten, drinken, slapen maar ook behoefte aan ontwikkeling dan begint het te dagen. Wat zijn je behoeftes en hoe herken je ze? Het helpt om daar de behoeftepiramide van Maslov er naast te leggen. Voor veel mensen is het invullen van behoeften een abstract begrip. Ik heb toch alles al?

Als ik vraag heb je problemen, zou je dingen verandert willen zien, dan komt het gesprek enigszins op gang.

Grappig is ook dat ik mensen hoor zeggen: ik heb geen problemen, ik heb geen vragen, bij mij hoeft er niets te veranderen; dan moet ik lachen. Werkelijk?

Vandaag gaat de ganslegging over hoe herken je je behoeften.

Behoeftes die niet vervuld worden creëren een gat, een leegte. Zeker de behoeftes die niet ontdekt zijn kunnen heel letterlijk verslavend gedrag veroorzaken.

 

 

 

11. Symbool Rugzak

Hoofdstuk wat wil deze situatie je zeggen

We hebben allemaal onze ervaringen, onze rugzak. In onze rugzak zit datgene wat we nog niet hebben verwerkt, niet hebben losgelaten. Naast de mooie dingen die we koesteren en waar we heel erg blij mee zijn.

Met name de gevoelens die ons vertellen over onze pijn, ons gemis bepalen de zwaarte van de rugzak. Heel vaak gaan deze gevoelens ondergronds. Durven toegeven dat je wat gemist hebt, dat je pijn hebt is nogal een ding. Ik kom uit een groot gezin, een jaar na mij is een tweeling geboren. Logisch dat mijn moeder haar handen vol had. Het gemis aan aandacht als kind, dat mijn moeder er niet voor mij kon zijn. Heeft grote impact gehad op mijn leven. Het gaat hier niet over een schaamte of schuldvraag. Het gaat over hoe ik het ervaren heb. Pas door het besef dat ik een tekort ervaren heb, dat ik een pijn daar heb zitten kon mij helpen te zien wat ik kon doen om deze pijn aan te gaan. Om te zien wat ik nodig heb. Heel veel schamen we ons als het gaat om wat jij jezelf gunt. Dan zijn er vragen, mag ik mezelf dit gunnen, de ander heeft toch ook z’n best gedaan. Weet dat we allemaal behoeftes hebben. Sommige behoeftes zijn universeel. Zodra je echter de basisbehoefte vervuld hebt, kunnen behoeftes er heel anders uit zien. Maar ieder mens heeft basisbehoefte, heeft behoefte aan aandacht, aan zekerheid, aan contact, erkenning en waardering; pas dan komt zelfrealisatie: die is voor iedereen anders. Door jezelf te gunnen dat behoeftes ingevuld worden, geeft je jezelf datgene wat voor een gezonde ontwikkeling noodzakelijk is.

Het verleden kan ik niet veranderen. Maar mijn pijnen kan ik wel helen, door mijzelf te helpen of hulp te zoeken.

13. Symbool Pleister

Hoofdstuk : Verborgen verdriet

Mijn kinderen waren altijd dol op pleisters, op drankjes, smeerseltjes. Het ging niet om de pleister, het ging om de aandacht die op dat moment er was. Je pijn onder ogen zien, aandacht geven aan wat je voelt is het belangrijkste. Het gaat er niet om dat je de pijn oplost of voorkomt. Het gaat erom dat jij jezelf aandacht geeft aan wat je nodig hebt. Als jij jezelf ziet met je pijn en je verdriet, kan je zien wat je nodig hebt. Minimaal is het jouw aandacht, jouw troost, jouw geruststelling.

Zodra jij geen aandacht geeft aan jouw pijn of jouw verdriet komt het op een andere manier naar boven. Vraagt het op een negatieve manier aandacht.

Aandacht is aandacht positief of negatief. Net als bij kinderen.

Verslaving is een negatieve aandacht. Uiteindelijk kan het behoorlijk destructieve vormen aannemen.

24. Symbool: 2 zwaarden

Hoofdstuk: waar haal je de moed vandaan?

2 zwaarden kan je op verschillende manieren uitleggen.

Enerzijds kunnen 2 zwaarden voor de bescherming staan die jij jezelf bied, of die een ander je bied.

Het kan ook staan voor het tweegevecht dat in ons woedt.

In ons woeden er altijd 2 emoties: liefde en angst.

Liefde is niet wisselvallig, maar wordt wel voortdurend uitgewisseld. Angst kent veel vormen, dat heeft met ieders overtuigingssysteem te maken. Ze zijn gemaakt op basis van de persoonlijke ervaringen en overtuigingen. Binnen trauma wordt ook altijd gezegd: het gaat niet om de letterlijke ervaring, maar hoe iemand daarmee aan de haal gaat.

Belangrijk in deze is, wat geef je meer aandacht. Hoe meer aandacht je aan angst geeft, hoe groter het wordt. Liefde blijft een constante aanwezigheid; vaak versluierd door van alles en nog wat. Vanuit het geloof waar ik opgevoed ben, was liefde er niet voor iedereen. Je moest uitverkoren zijn. Speciaal. Dat geloof bevatte voor mij veel angstwekkende overtuigingen. Ik heb ontdekt dat dat niet mijn geloof is. Ik heb ontdekt dat iedereen de liefde in zich draagt; je hoeft het maar te ontsluieren. Als het 2 gevecht gestaakt wordt, kan er vrede ontstaan en dan dienen de 2 zwaarden als symbool voor het vertrouwen en de veiligheid die je in jezelf kunt vinden.

33. Symbool; gebroken hart

Hoofdstuk: ben je geheeld, als je beter bent?

Onze littekens getuige van de strijd die we gevoerd hebben, van onze pijn. Hoe ga je met je littekens om. Sieren ze je, of ontsieren ze je. Er is geen mens zonder ervaringen, zonder littekens.

We hoeven niet vast te zitten aan de pijn die we gehad hebben, het is een kras, een litteken of een gebroken hart. Maar kan je door. Kan je jezelf bij elkaar rapen, van jezelf en van het leven houden om door te gaan. Het leven vraagt van je om steeds opnieuw op te staan. Ondanks je pijn, je verdriet. Dit aan te gaan, dit los te laten en weer door te gaan. Het leven heeft nog zoveel voor je in petto. Er zijn momenten dat je het niet ziet. Maar kijk naar het hart. De stukken passen perfect in elkaar. Zet er liefde tussen. Liefde voor alles wat je meemaakt. Voor de harde misschien pijnlijke les; maar nu weet je het. En je mag weer door. Daarvoor ben je hier op aarde gekomen.

Dit is je opdracht; heb het lef te leven. Wat het ook van je vraagt.

44. Vraag: waarin ben je vastgeroest?

Hoofdstuk: sou je zekerheid willen hebben?

Iedere levensfase vraagt wat anders van je. Iedere ontwikkeling vraagt wat anders van. Enerzijds kun je weten wat je behoeften zijn door daar met een open blik naar te kijken. Ook al blijven basisbehoeften gelijk, de invulling kan wel eens anders zijn. Een volwassen mens heeft iets anders nodig dan een kind. Door je te ontwikkelen heb je andere uitdagingen nodig om geïnspireerd te blijven. Gun jezelf de uitdagingen. Ga mee met de tijd, ga mee met je eigen ontwikkeling. Kijk wat het leven van je vraagt. Alles staat tot je beschikking. Wat heb je nodig, wat gun jij jezelf. Hoe open kun je zijn. Wat voor ruimte geef jij je zelf. Hoe eerlijker en opener jij jezelf kunt zien in jou situatie, hoe beter je kunt inschatten wat je nodig hebt. Haal alle ruis ervan af. Ik heb vroeger geleerd, dat alle plezier en genot werelds is. Wat als je nu gewoon mag genieten van alles wat er is en je daar helemaal niet schuldig over hoe te voelen. Alles kan en mag je gebruiken: de middelen staan tot je beschikking. Je hoeft je er niet mee te vereenzelvigen. Maar door jezelf deze ruimte te geven. Hoef jij je er niet mee te vereenzelvigen, hoef jij je niet schuldig te voelen, je niet te schamen. Het wordt iets vanzelfsprekend. Jij creëert en de wereld staat tot je beschikking. Een wordt een dynamisch proces. Jij brengt wat in de wereld en je haalt wat. Wat jij brengt kan goed zijn voor de ander, wat de ander brengt kan goed zijn voor jou.

54. Symbool: kaars

Hoofdstuk wat verwacht je van het leven?

Wat jij verwacht van het leven, ontvang je. Wat jij kan visualiseren, kan jij creëren. Het is onze blik, onze kijk op de wereld die bepaalt wat mogelijk is. Hoe helderder we kunnen zien, hoe meer er tot onze beschikking staat. Illusies, angsten en pijn, kun je zien als de sluiers die onze wereld verduisteren. Dat is dan onze wereld. Zonder oordeel, krijgt eenieder zijn deel. Wat wil je, wat verwacht je. Claim datgene wat jij in de wereld wil zetten. Gebruik daar je visie, wensen en dromen bij. Hoe opener jij je kunt opstellen, hoe vrijer jij kunt zijn hoe meer er tot je beschikking staat. Ik ervaar zelf dat het zo’n kunst is om overal de lading af te halen. Maar ik merk dat het zo verhelderend werkt om steeds meer lading los te laten.

Uiteindelijk is het de liefde voor het leven, de liefde voor het licht in jezelf dat je gaat helpen om steeds meer te kunnen gaan zien. Steeds opener te worden.

Ik wens je veel licht toe.

 

Volg de  live uitzendingen op mijn facebook account of vraag een ganslegging aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *