Gehechtheden loslaten

Gehechtheden loslaten, nieuwe wegen bewandelen.

Uiteindelijk is het belangrijk dat voor ware verandering je durft los te laten wat vertrouwd is.

Wat is je het meest vertrouwd, wat geloof je dat niet anders kan?

https://youtu.be/OTRWhnEkSN0

7. Symbool: Barbie in de natuur.

Hoofdstuk : wordt je gezien zoals je bent.

Wie zijn we eigenlijk? Wie ben ik?

We zitten in tijden van verandering. Ik heb het gevoel dat ik de weg van loslaten moet gaan. Door de duisternis om dan opnieuw op te staan. Kunnen we zicht krijgen op wie we werkelijk zijn?

Door achterom te kijken weet ik wat ik tot nu toe gedaan heb. Door vooruit te kijken heb ik nauwelijks idee wat er gaat komen. Ik kan alleen in het hier en nu voelen wat de bedoeling is. En dat ook alleen maar voor mijn eerste stap. Wat daarna komt?….. Ik ben benieuwd.

Er is altijd een wisselwerking tussen hoe we ons naar buiten presenteren en wie we in werkelijkheid zijn. Het beeld barbie staat voor mij voor een gemaakt rolmodel. Onze natuur laat zich maar tot bepaalde hoogte in een vormpje stoppen. Onze natuur, we we werkelijk zijn, openbaart zich hoe dan ook. Vaak veel mooier dat het gelikte rolmodel.

Ik denk dat het belangrijk voor ons allemaal is, om onszelf te erkennen voor wie we nu zijn. Het is mischien een flauw aftreksel van wie we in werkelijkheid zijn, maar toch schijnt jou ware wezen er doorheen. Of je het nu kunt zien of niet.

12. Vraag: Waar ben je bang voor?

Hoofdstuk: Innerlijke criticus.

Liefst willen we dat alles bij het oude blijft. Dat er niets veranderd. Eén ding is zeker; er is altijd verandering. Of je er nu blij mee bent of niet. Ons hoofd, ons denken dat zo gericht is op status quo is beng voor verandering: het doorbreekt de status quo. Dit te realiseren helpt misschien al om angst toe te laten en daarmee los te laten. We worden elke keer uitgedaagd een stap te maken. Kleine stapjes. Als je kleine stapjes uitstelt, moet je soms ineens een hele grote stap maken. Volg daarom de veranderingen waarvoor het leven je uitdaagt. Laat je kleine denken los, en besef dat verandering inherent is aan leven. Het leven wil geleefd worden. Geniet ervan. Laat de stemmetjes in je hoofd los. Zoveel aandacht je eraan geeft, zoveel macht geef je ze.

21. Symbool: Einde spoor.

Hoofdstuk: Mogelijkheden ontwikkelen.

Zodra er één spoor afloopt, is het van belang om een nieuw spoor te vinden. Vorig jaar rond deze tijd ben ik begonnen met deze gansleggingen. De aanleiding was een inbraak in mijn huis, waarbij ik mij afvroeg wat er aan de hand was. Inmiddels heb ik een turbulent jaar achter de rug, en ik voel dat het nog niet klaar is. Vandaag ga ik een nieuwe stap maken in de veranderingen die vorige jaar ingezet zijn. Ik voel dat ik mijn oude leven los moeten laten, dat er een heel nieuw leven voor in de plaats komt. Op sommige gebieden is dat al aan de gang, maar het moet nog doorgezet worden. Ik moet nog een paar veranderingen doorvoeren. Zodat ik op een nieuwe manier naar het leven kan kijken. Ik moet oude ballast los gaan laten. En nieuwe wegen gaan bewandelen. Ook al weet ik niet hoe ze eruit zien. Ik mag vertrouwen dat ze aan mij geopenbaard zullen worden.

31. De Put

Hoofdstuk: Houden van jezelf, hoezo?

De put is een ontmoetingsplek; je moet goed voor jezelf zorgen. Soms is goed voor jezelf zorgen ook de diepten van jezelf in de ogen kijken. Ik trok vandaag de Maan kaart. Past erg bij de prana retreat die ik ga doen:

´Tradititoneel staat de maan voor afdaling in de onderwereld, de reis door de onbewuste diepten of de wereld van het gevoel, de huiveringwekkende weg van de ziel door de afgrond van dood en leven, confrontatie met het duistere, romantiek, verlangen, dromen en diepgaande zelfkennis. Het is de spiegel van de ziel. Wisselvalligheid en twijfel vormen kenmerken. Bij het eerste daglicht tref je maandauw ofwel de tranen van Isis. Keer in jezelf en ga de confrontatie aan. ´

In het proces zal ik mezelf tegenkomen. In dit proces moet ik al concepten die ik gemaakt heb, maar die niet werkelijk zijn, los laten. Ik zal me op lichamelijk, emotioneel en spiritueel niveau tegenkomen. Wat ook weer zijn uitwerking zal hebben. Ik kijk er naar uit, tegelijkertijd weet ik dat het heel ingrijpend zal zijn. Ik ga echt de diepte in. Dan is liefde voor mezelf en me gedragen weten door liefde ontzettend belangrijk.

40. Vraag: Durf je het onbekende in te gaan en de veiligheid los te laten?

Hoofdstuk: Kleine stappen, grote veranderingen

Mijn hoofd zei direct nee: waar begin je aan!

Mijn gevoel wist: dit is mijn volgende stap.

Ik weet dat ik daar beter naar kan luisteren. Ik heb vaker niet geluisterd; ik weet wat de gevolgen zijn. Het lot brengt je toch waar je moet zijn. Op welke manier dan ook. En dat is niet altijd zachtzinnig, Hoeveel moeite ik ook mag hebben, ik heb het gevoel, ik weet, dat ik mijn ziel moet volgen. Mijn ziel weet wat goed voor mij is, mijn ziel wil geleefd worden. Ja ik heb de overtuiging, het weten dat mijn ziel zijn eigen pad kiest en dat ik te volgen heb. Dat is ook een bepaalde veiligheid. Een vertrouwen, dat mijn weg altijd weer verder zal gaan, ik hoef alleen maar te volgen.

In zekere zin hoef ik geen veiligheid los te laten, alleen maar schijnveiligheid. Dat is al eng genoeg.

49. Symbool: Matroeska’s, russische poppetjes

Hoofdstuk: De kracht van het verhaal.

Je leven is niet één ervaring. Je leven bestaat uit tal van ervaringen. Samen vormen zij je levensverhaal. Bijzonder is om te kijken naar je verhaal. Ik hoef nu alleen maar naar de getallen te kijken die ik gegooid heb: Zij staan allen voor belangrijke momenten in mijn leven, waar ik voor een beslissing stond. Doe je het of doe je het niet. Elke keer was daar een wendin in mijn leven. Ook vorig jaar is er een belangrijke wending in mijn leven begonnen. Ze hebben mij gevormd. Ik het meisje uit een groot calvinistisch gezin staat nu hier. Ik heb grote stappen moeten maken, belangrijke beslissingen moeten nemen. Ik heb er geen spijt van, ik zou het weer doen. Misschien wat luchtiger omdat ik nu zie dat het altijd een reden heeft, dat het altijd goed is. En toch ondanks dat kan ik heel heftige gevoelens hebben, kan ik intens verdrietig zijn, intens blij en alles gevoelens die je je maar kunt voorstellen. Het voelt af en toe als het achtbaan: dat is het leven. Wen eraan, geniet ervan. Je mag het leven in alle facetten ervaren en beleven; dat geeft de diepte, dat geeft de intensiteit weer. Dat maakt jou tot wie je nu bent.

52. Symbool: Toverstaf

Wat is de ziel, herken je hem?

Ja, ik herken mijn ziel in hoe ik mij voel. Het resoneert in mij, er is een weten: dit is mijn volgende stap. Daar hebben we allemaal toegang toe. Of je er naar luistert ligt aan jou. Zodra je luistert naar het weten van je ziel; vertrekken oude overtuiginen. Omdat je nieuwe wereld je oude overtuiging ver zullen overtreffen. Er worden kansen en verbindingen geopend op manieren die jij je niet had kunnen voorstellen. En toch mag je nog steeds voorstellen wat je wil in dit leven, hoe jij je toekomst ziet. Hecht je er niet teveel aan, maar het helpt je wel om richting te bepalen. Dit is wat jij je nu kan voorstellen. Het zal mooier zijn dan jij je kan voorstellen.

59. Symbool: Vlinder

Hoofdstuk: Hoe krijg je zelfvertrouwen?

We zijn voortdurend in ontwikkeling. De vlinder staat symbool voor de transformatie. Wij maken vele transformaties door om uiteindelijk steeds duidelijker te krijgen wie we bedoeld zijn te zijn. Alle ballast mag je naast je neer leggen, achter laten. In feite ben je een ziel met een opdracht. Wat jou feitelijke opdracht is, hoef je alleen maar te leven. Doe datgene waar je blij van wordt en waar je van weet wat de bedoeling is. Jouw passie, jouw liefde zal je leiden. Angst zal je nooit brengen waar je moet zijn. Hoe meer jij je door liefde laat leiden, hoe meer je vertrouwen zal toenenem. Angst los laten en liefde toelaten, gaat gepaard met meer vertrouwen. Vertrouwen dat jij bent wie je bent, dat jij er mag zijn, moet zijn om jou specifieke rol op je te nemen.

Wil je zelf een persoonlijke ganslegging aanvragen, klik dan hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *