Vertrouwen in het proces

Vertrouwen in het proces

Het proces loopt, hoe kan ik nu vertrouwen behouden?

https://youtu.be/TdfZK8dNWh8

10. Uitnodiging: Kijk in de spiegel en zeg ik hou van je

Hoofdstuk: Droom en hun betekenis

Ik kom mijn blokkades tegen, ik maak mijn fouten en ik veroordeel mijzelf.

Om dan in de spiegel te kijken en tegen mijzelf te zeggen: ik hou van je; zit een grote stap.

In de veroordeling van mijzelf, zirt weinig liefde. Hoe kan ik dan verwachten dat ik mezelf leer dat het goed is om fouten te maken, dat het menselijk is en dat ik van mijn fouten kan leren. Ik hoor en voel alleen de veroordeling. Dan komt mijn rebelse kant naar boven: ik maak expres de fouten totdat ik weer tot mezelf kom. En dat kan een aardige omweg zijn.

Hoe veel gemakkelijker kan het zijn als ik mijzelf niet veroordeel. Hoeveel gemakkelijker kan ik leren als ik voel dat ook al maak ik fouten, dat ik mij inwendig niet veroordeel. Niet zelf en niet door dat naar buiten te projecteren.

20. Uitnodiging: Negeer jezelf niet: ga eens niet plassen als je moet. Herken het gevoel als jij jezelf negeert.

Hoofdstuk: de wisselwerking, behoefte versus pijn

Signalen bij jezelf herkennen, zo belangrijk. Hoe vaak walsen we gewoon over onze eigen signalen heen. Moeten plassen is zo simpel, Dat is nauwelijks te negeren, hoewel, ik hoor mensen ook dat ze deze signalen negeren. Signalen van jezelf herkennen, is een vorm van jezelf leren kennen. Je lichaam heeft behoeften, je geest heeft behoeften, en je ziel heeft behoeften. Op welk vlak je behoeften ook liggen, je hebt er rekening mee te houden. Het beste is om toe te geven aan deze behoeften. Ik heb het niet over verslaving, daaronder ligt een andere behoeften. Ik heb het over de primaire, de wezenlijke behoefte. Onder iedere craving ligt een behoefte. Maslov heeft de behoefte pyramide gemaakt, waarin hij stelt dat we eerst onze priamire behoefte moet vervullen willen we toekomen aan behoeften die meer over zelfvervulling gaan. Primaire behoeften zijn oa. Warmte, eten, veiligheid, dak boven ons hoofd, contacten. Hoe meer deze behoeften vervuld worden, hoe meer wens en ruimte er is om andere behoeften in te vullen.

Een belangrijke basisbehoefte is dat jij jezelf gunt dat jij je eigen behoefte onderkend en jij jezelf dit gunt. Als jij volwassen bent, ben jij degene die voor je eigen behoeften vervulling mag zorgen. Je bent dan niet meer afhankelijk van ouders of anderen.

27. Symbool: Leeuw

Hoofdstuk: Weten en actie nemen

Leeuw koning van de dieren, staat voor mij voor relax wanneer je tevreden en vervuld bent, in actie als je iets nodig hebt. Mogelijk dat mijn balans daar niet even goed in is. Wanneer neem ik bewust tijd en ruimte om te relaxen? Thuis is er altijd wat te doen, ik moet echt van huis weg gaan om mijn rust te vinden. Als je niet voldoende ontspanningsmomenten inzet, altijd in een staat van paraatheid bent, is je actie minder sterk. Dan ben je minder gefocust.

34. Vraag: Hou je van jezelf en je leven?

Hoofdstuk: heb je tegenslag nodig?

Hier komt de vraag terug, hoe belangrijk het is om van jezelf te houden, voor jezelf te kiezen en voor je zelf te zorgen. Ondanks dat het niet altijd loopt zoals je wil dat het loopt, is het van belang dat je vooral kiest voor wat goed voor je is en wat nodig is.

Tegenslag, voelt niet fijn, soms is het echter nodig dat je deze ervaring meemaakt om andere inzichten te krijgen. Het gaat niet om de controle die we over ons leven uitoefenen, maar over de overgave die we in het leven ervaren. Kunnen we in het moment zijn, kunnen we leven met datgene wat het leven ons brengt, kunnen we dankbaar zijn, hoe het leven ook uitziet?

41. Uitnodiging: Wat is je overtuiging?: goed en kwaad zijn altijd te herleiden tot je overtuiging.

Hoofstuk: Oorzaak en gevolg.

Ik ben opgevoed met duidelijke normen en waarden. Niets mis mee zou je zeggen. Het punt is dat hier de tegenstelling erg aan vast ziten. Normen en waarden kunnen voor jezelf een enorm houvast zijn. N goede richtlijn om naar te leven. Maar de tegenstellingen blijven. Als je ontdekt dat de tegenstellingen overbrugd moeten worden, gaan normen en waarden een andere functie krijgen. Door tegenstellingen te overbruggen, kom je bij de eenheid van alles. Wij zijn allen deel van het geheel. Het is te onderscheiden, maar niet gescheiden. Daarmee ontwikkel je nieuwe invalshoeken. Dan kan je nog steeds kiezen voor normen en waarden die voor jou passend zijn, maar dan heeft de ander de vrijheid, andere keuzes te maken. Het gaat heel erg om die vrijheid.

45. Waarin voel je weerstand, haat of beperking?

Hoofdstuk: Vrede in jezelf

Je ontdekt door je emoties wat je nog niet kunt accepteren, waar je weerstand tegen hebt. Juist het onderkennen wat je voelt, dus je eigen signalen opvangen, ze herkennen en ze bij jezelf houden in plaats van ze naar buiten te projecteren is hierin belangrijk.

Heel vaak projecteren we zonder dat we het weten gevoelens en emoties naar anderen. Dia ander zal wel boos zijn bijvoorbeeld. Of die heb ik goed te pakken…

Heel vaak gaat het om je eigen gevoelens; neem je projectie terug. Dan zie je wat van jou is en wat van de ander is. Jij mag met je eigen gevoelens omgaan De ander mag dat voor zichzelf doen.

56. Vraag: wat zet je in beweging?

Hoofdstuk: grenzen trekken.

Wat Zet je in beweging? Is het het onrecht wat je aangedaan wordt? Of is het omdat jezelf iets wil. Kijk naar je beweegreden. Is het positief? Wil je iets, of wil je iets niet. Vanuit actie – reactie wordt je nog heel erg door de buitenwereld geleefd. Terwijl als je iets omdat je zelf wat wil, ben je veel meer de meester van je eigen pad. Ontdek je eigen beweegredenen, en kies vanuit jezelf en voor jezelf. Wat is goed voor jou, wat is fijn en wat is je verlangen. Ga dat verlangen achterna.

 

Wil je een ganslegging bijwonen/ kijk dan op mijn Facebook; Sophie Verheij

Wil je een persoonlijke ganslegging meld je dan op http://www.degansmethode.nl/spelen.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *