De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid

Hoe kwetsbaarheid je grootste kracht kan zijn? Hoe jij dat kan laten zien?

3. Symbool: Het kuiken met de kroon.

(Vorige week begonnen we ook met dit symbool)

Hoofdstuk: Oude patronen loslaten

We komen als heel kwetsbare wezens op aarde. Afhankelijk van onze ouders, de situatie, alleen in volledige overgave. Juist in deze volledige kwetsbaarheid leren we om te gaan met onze ouders, leren we wat er van ons verwacht wordt, hoe we kunnen overleven in deze situatie. 9 van de 10 keer verliezen we onze openheid, leren we om ons beter voor te doen. Niet onze werkelijke ik te laten zien, omdat we anders niet geaccepteerd, maar afgewezen worden.

Nu krijg je opnieuw de uitnodiging om jezelf te laten zien, om je te openen zoals je bent. Hoe moeilijk is dat? Heel moeilijk, daar zijn nog die oude angsten voor afwijzing. We hebben geleerd onszelf af te wijzen. De uitnodiging is niet voorbij deze angsten te gaan: je bent niet meer afhankelijk, je wereld vergaat niet; als jij je ware zelf, wie je in wezen bent, laat zien.

Het symbool laat zien, dat we hoe we in werkelijkheid zijn: perfect zijn.

Datgene wat we hebben verborgen, hoort bij die perfectheid, om helemaal jij te zijn; is datgene waar jij je voor schaamt, war jij je afgewezen in voelt, belangrijk om te laten zien.

8. Uitnodiging: Stel jezelf voortdurend gerust

Hoofdstuk: Wat is jouw waarde?

Het voelt zo ongemakkelijk als je datgene laat zien, wat je altijd verborgen hebt gehouden. Het voelt ongemakkelijk als je oude patronen los laat. Het voelt ongemakkelijk als je stopt met oordelen. Als je daardoor heen bent, als je deze ongemakkelijkheid toestaat, kan er wat anders ontstaan. Dan kan je openheid, vrijheid, bevrijding voelen.

Gooi daarom de deur niet direct dicht als je merkt dat iets ongemakkelijk of ongewoon voelt. Kijk wat de situatie is, ben je andere gewoontes aan het aan leren, dan hoort ongemakkelijkheid, ongewoonheid, bij het proces.

17. Symbool: gebroken ketting

Hoofdstuk : oude patronen loslaten

Oude patronen, gewoonten, macht der gewoonten, het houd je als een ketting op je plaats. Bewust stappen maken om te veranderen helpt je om deze ketting te verbreken. Oefen je zelf, om hetgeen je verborgen hebt gehouden te laten zien. Zoek de veiligheid op om in vertrouwde omgeving dit te oefenen. De werkelijke veiligheid vind je in je zelf. Accepteer jezelf zoals je bent, zowel datgene wat je in het licht zet, als datgene wat in de schaduw staat.

23. Vraag : door wie voel jij je niet erkend?

Hoofdstuk: Gekwetst ego, wat moet je daarmee.

We leren door bevestiging. Als ouders ons goedkeuring geven, complimenten geven laten we dit gedrag vaker zien. Afwijzing vatten we vaak heel persoonlijk af. Datgene wat niet gezien of genegeerd wordt ervaren we vaak ook als een vorm van afwijzing. Daardoor beoordelen we delen van onszelf als goed of niet goed. Zoals je bij de eerste vraag zagen: in principe ben je compleet; je hoeft jezelf alleen maar te ontwikkelen. Je hebt alles meegekregen om jou levensdoel in de wereld neer te zetten. Als jij een deel niet ontwikkelt, heb je niet alle mogelijkheden voorhanden om je levensdoel zodanig neer te zetten als de bedoeling is. Dan helpt het leven ons, en geeft ons nieuwe kansen om dit alsnog te ontwikkelen. Vaak vinden we dit allerminst prettig. We worden gedwongen om anders met de situatie om te gaan. Om je kwetsbaarheid te laten zien, dan moeten de maskers af. Dan is daar de uitnodiging om je andere kant te ontwikkelen. Ongemakkelijkheid, ongewendheid en soms ook onwil kan hierbij naar voren komen. Durf jij die stap te maken? Uiteindelijk kies jij ervoor of je deze stap maakt of niet.

30. Vraag: Durf je hulp te vragen?

Hoofdstuk: Waarom

Juist in het deel wat we niet ontwikkeld hebben is het belangrijk om open te staan voor hulp.

Soms is hulp vragen zelf al een ding; dat geef je toe dat je iets niet kan, iets niet weet, of iets nog ontwikkelen wil. Dit is de meest belangrijke stap: aan jezelf toegeven dat je het niet alleen kan. Als je deze stap gemaakt hebt, blijkt de vervolgstap reuze mee te vallen. Omdat de grootste tegenstand in onszelf zit; de ander heeft er vaak veel minder last van.

40. Vraag: Durf je het onbekende in te gaan en de veiligheid los te laten?

Hoofdstuk: Kleine stappen, grote veranderingen

Nieuw gedrag, nieuwe gewoontes aanwennen vraagt heel wat inzet: Het begint met je te realiseren dat het anders moet, hoe wil je het dan gaat doen?, vervolgens de stappen maken. Bijsturen en verder intensiveren. Ook al weet je de stappen, het doen vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Daarvoor kan je je regelmatig afvragen waarvoor je het ook alweer doet. Uiteindelijk brengt het resultaat, je veel meer dan je van te voren kan overzien. Het doel voor ogen houden, visualiseren geeft je moed en steun om door te gaan.

50. Waarin heb jij je altijd aangepast?

Hoofdstuk: Cirkel van stress.

Als je vroeger werd gewaardeerd omdat je zo lekker stil was, dan is het een uitdaging om je nu te laten horen. Als je vroeger gewaardeerd werd omdat je zo stoer was, dan is de uitdaging je kwetsbare emotionele kant te laten zien. Je kunt kijken naar de zaken waarin jij gestimuleerd bent, waarin je vooral niet gezien werd: dit zijn je ontwikkelmogelijkheden. Hoe completer jij kan zijn, hoe meer ruimte jij hebt.

60. Wat heb je gedaan, ondanks alle weerstand?

Hoofdstuk: Angst aangaan

Het helpt om te kijken naar ervaringen die je al hebt in het aangaan van weerstand. Juist in tegenslag komen andere facetten van jezelf naar boven. Door te kijken hoe je het de vorige keer gedaan hebt, help jij jezelf en geef jij jezelf moed, dat je hier ook wel doorheen komt. Niemand komt onbeschadigd door het leven. Het is juist de kunst om deze littekens als krachtsymbolen te zien. Je hebt ervan geleerd, je bent er door gevormd. Het leven gaat door, jouw ontwikkeling gaat door. Zo lang er leven is, is er verandering. Ga mee met deze veranderingen.

 

Interesse om een persoonlijke ganslegging te ontvangen?

Neem dan contact op met info@via-sophia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *