Waar sta je in je leven?

Waar sta je?

Waar ben je op dit moment in je leven?

Emotionele momenten tarten me; wat ik voel, wat ik denk te weten.

Vandaag emotioneel, verdriet; Gevoel van houden van en tegelijkertijd het gevoel los te moeten laten. Daarna herinnering aan mensen die zeiden hoe geweldig ik was, die me gewoon lieten vallen. Waar sta ik?

Houd ik van mezelf? Kan ik genoeg van mezelf houden om alle pijn en verdriet door me heen te laten stromen. Alle teleurstelling, ook de teleurstelling van en over mezelf. Teleurstelling omdat ik sommige processen moeilijk vind en daarmee meer moeite mee heb dan ik gedacht had. Dat dingen anders gaan dan ik dacht, dat ik voor uitdagingen sta, waarbij ik me afvraag of ik de kwaliteiten daarvoor wel heb. Kan ik genoeg vertrouwen, kan ik genoeg liefde voelen en door mij heen laten stromen? Liefde om te falen, liefde om te overwinnen?

Al deze emotionele momenten tarten me; wat ik voel, wat ik denk te weten. Ik heb het niet meer in de hand. De controle ben ik kwijt, ik voel me heen en weer geslingerd en dan komt weer de rust, dan wordt het duidelijker. Natuurlijk weet ik dat deze gevoelens nog vast zitten aan oude pijn; dat ik deze een plek mag geven.

Waar sta ik dan?

Ik weet het niet. Het enige wat ik weet, dat ik door moet gaan met wat ik te doen heb. Datgene wat door mij heen wil stromen wil het licht zien. Wat kan mij helpen om me open te stellen voor wat er door mij heen wil stromen, wat kan mij helpen om te blijven vertrouwen, wat kan mij helpen om oude pijn toe te laten en een plek te geven? Of zit het antwoord al in de vraag?

 

10. Uitnodiging: Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf: Ik hou van je

Hoofdstuk: Dromen en hun betekenis.

Alles begint en eindigt met wat je jezelf gunt en wat jij jezelf waard vind. In onze opvoeding heb we een beeld van onze waarde meegekregen. In je leven is het aan jou om je eigenwaarde te vinden. Vaak spiegelen we ons met de buitenwereld om onze waarde te weten. Dit kan ons zo afhouden van onze werkelijke waarde. Omdat in de buitenwereld je datgene vind hoe iemand met zichzelf omgaat. De teleurstellingen die je ervaart zijn niet persoonlijk. Je hebt ervaren hoe iemand met zichzelf omgaat en hoe jij met jezelf omgaat. Voel de teleurstelling, voel het verdriet. Ga dan dieper. Daaronder kom je bij je eigen werkelijkheid. Daaronder kom je in contact met je eigen waarheid. Laat je emoties stromen, voel ze, laat ze door je heen gaan, laat ze gaan. Blijf aanwezig en accepteer wat er is. Deze stroom zuivert je, door het toe staan, stroom je, zodat je steeds lichter wordt, zodat er steeds meer Licht bij kan.

16. Vraag: Vertrouw jij jezelf nog?

Hoofdstuk: van Inzicht naar uitwerking

Als je weet hoe processen lopen, kun je dingen verklaren. Ik weet dat in het proces dat we gaan, er altijd momenten zijn, waarop je stil gezet wordt bij jou waarheid: waar ben je? Waar sta je op dit moment in je leven? Momenteel ben ik Martin Buber aan het lezen: De weg van de Mens: Hij start met de vraag: waar ben je? Omdat wij als mens gewend zijn ons te verstoppen in het leven van alledag. We willen er niet aan. We willen of kunnen niet duidelijk zijn, omdat we weten dat we onze waarheid niet volgen. Door dit op te schrijven realiseer ik me: dat er stappen zijn, die ik weet, maar nog voor me uit geschoven heb. Het komt wel…. Wie houd ik voor de gek? Jou niet, maar ik hou me zelf voor de gek. Doen we dat niet allemaal: we weten zoveel, we weten veel meer dan we denken. Toch weigeren we onze eigen waarheid onder ogen te zien en dat gaan we twijfelen. Twijfelen aan onszelf, twijfel aan ons bestaan. We projecteren datgene wat niet goed gaat naar buiten. Maar hebben we er zelf werkelijk alles aan gedaan?

¨Zonder discipline wordt het lichaam zwak, het verstand mechanisch, de emoties onbehouwen, de geest ongevoelig, en de persoon egoïstisch.¨ Het is de bedoeling dat we in beweging zijn, het is de bedoeling dat we ons lichaam gebruiken, ons verstand gebruiken, onze emoties laten stromen, onze geest trainen, zodat we als volwaardige mensen in de maatschappij kunnen staan. Naast liefde is er zelfopvoeding en zelfdiscipline nodig.

23. Symbool: Jantje huilt, Jantje lacht

Hoofdstuk: gekwetst ego wat moet je ermee?

De uitspraak: de geest is gewillig, het vlees is zwak.

Deze uitspraak werd als een tegenstelling gezien, als iets negatiefs. Ik ontdek een ander waarheid in deze uitspraak. Als je gewoon voelt, wat je voelt of het nu verdrietig is of fijn: het is beide waardevol. Je lichaam heeft een eigen bewustzijn. Hoe meer je contact kunt maken met je lichaamsbewustzijn, hoe duidelijker je voelt wat er nodig is. Als je bij een bepaalde verslaving voelt, wat er aan de hand is, welk gemis eronder ligt, dan kun jezelf datgene gunnen. Je lichaam heeft andere behoeftes dan je geest. Toch gaan lichaam en geest hand in hand. Datgene wat de geest niet kan oplossen, lost het lichaam op. En andersom werkt het evengoed zo.

Onze emoties zijn onze hulp. Hoe voel jij je? Waar sta je? Sta eens stil bij jezelf. Voel jij je gekwetst, voel jij je verdrietig? Sta er bij stil, geef het aandacht. Voel wat je hierin nodig heb. Vraag het niet van de ander, maar geef het jezelf. Gun het jezelf. Het proces van er alleen maar naar kijken is al zo waardevol.

31. De Put

Hoofdstuk: Houden van jezelf, hoezo?

De put is een ontmoetingsplek. Als jij voor jezelf zorgt, kan je bij de put je eigen dorst lessen en anderen drinken geven. Als jij niet voor jezelf zorgt, val je in de put en heb je hulp nodig om eruit te komen. Ook hier weer de noodzaak om van jezelf te houden, jezelf waardering te geven, jezelf ruimte te geven en te zorgen voor je eigen behoeftes. Ben je dan niet egoïstisch? Als jij jezelf ziet als een vat vol energie, dan is het gemakkelijker voor te stellen, dat jou energie hoog moet zijn, wil je kunnen geven. Hoe minder energie je hebt, hoe minder energie je kunt geven of verspreiden. De put als energievoorraad; betekent een rijkdom als jij jezelf laaft, en armoe als je niet voor jezelf zorgt. Gun jezelf alles wat je wenst: wat wens je? Wat zijn je verlangens? Van daaruit kun je gemakkelijk delen met anderen.

36. Vraag: Mag je van jezelf onvolmaakt zijn en toch goed genoeg?

Hoofdstuk: Coping

Ik begon met deze vraag al in het begin: de teleurstelling die je van jezelf en over jezelf ervaart. Je had zo graag, dat je het goed doet, je had zo graag gezien dat alles vlekkeloos liep. Waarom doet het dat niet. Deze teleurstelling accepteren is belangrijk in het proces van houden van. Daarmee kom je uit op oude overtuigingen: Je moet volmaakt zijn, je moet perfect zijn. Ik heb altijd perfectionisten om me heen gehad. Ik heb altijd ervaren, dat ik het niet kon zoals zij dat deden. Het was nooit goed genoeg. Een extreme perfectionist kwam niet tot handelen, omdat hij wist het niet perfect te kunnen doen. Door de perfectionisten ben ik vaak terecht gewezen, werd ik vaak op zaken gewezen: ik heb er veel van geleerd, nog steeds ervaar ik dat ik de dingen niet perfect kan doen.

Ik ervaar wel dat door het zo goed mogelijk te doen, ik steeds beter wordt. Dat ik nieuwe inzichten krijg. Juist door mijn fouten leer ik. Mogelijk is dat mijn pad; niet van de perfectionist, maar die van vallen en opstaan. Ik doe zoals ik het kan. In het moment is dat goed genoeg, de volgende keer zal het beter gaan.

Juist door het imperfecte blijven we in bewegen. Juist door de imperfectie kun je schoonheid ervaren. Het zijn de kleine afwijkingen waardoor je juist iemand zo lief kan hebben, om zijn eigenaardigheden, om zijn zijn.

Voor jezelf is het streven naar volmaaktheid een goede drijfveer: je voelt wat het kan worden of wat het zijn. Zodra je het echter bereikt heb, wil je wat anders. Zie het bereiken van perfectie als een proces, als een pad, niet als een dagelijkse doel.

43. Symbool: Donderwolk

Hoofdstuk: Wat is burn-out?

Bij een burn-out heb jij jezelf zover weggeven dat je totaal geen energie meer hebt. Je hebt jezelf te weinig gegund; je hebt vooral gehandeld naar het belang van de ander. Als jij jezelf als een energiesysteem ziet, dan is je vermoeidheid een belangrijk signaal. Een donderwolk met flink wat regen en bliksem kan je wakker schudden. Soms zijn we ziende blind. Soms moeten we tegen iets heftigs aan lopen om wakker geschud te worden. Wat zorgt ervoor dat jij in contact komt met je eigen waarheid? Wat maakt dat jij gaat luisteren naar je eigen wijsheid?

Vanmorgen was het mijn emotionaliteit die me stil deed zetten: wat is er aan de hand? Ik hoefde alleen maar te voelen, te luisteren naar mezelf. Het toe te staan dat het er was. Oude pijn die gezien wilde worden. Die door me heen wilde stromen, zodat mijn energie weer kan stromen.

45.Symbool: Vredesduif

Hoofdstuk: Vrede in jezelf

Voel wat je voelt, accepteer jezelf zoals je bent. Door jezelf te zien in je proces, zicht te krijgen op je proces, jezelf toestemming te geven dat je mag voelen wat je voelt: gebeurt er al zoveel. Je maakt contact met jezelf. Je vecht niet meer met jezelf. Dingen mogen er zijn, zoals ze zijn. Als hulp, als troost, als aanwijzing, als waarheid. Vrede in jezelf heeft ook zoveel te maken, met de overgave aan het leven. Het leven brengt je de aanwijzingen, het leven geeft je de inzichten. Door het leven, leer je te leven. Het dagelijkse leven kan ons helpen om je te verheffen boven het alledaagse. Hoe paradoxaal dat ook klinkt, het brengt je dichter bij de eenheid van zijn. De eenheid met alles wat er is. Het geeft ruimte en vervulling. Alles komt goed, op het juiste moment op de juiste tijd: dus ook het vertrouwen.

52. De gevangenis

Hoofdstuk: Tegenstellingen overbruggen

Juist door te ontdekken wat je gevangen houdt, ontdek je waar je vrijheid ligt. Waar liggen je problemen, waar ligt je moeite. Elke keer dat je daar een stap in maakt, op jouw ontdekkingstocht, gebruik jij je sleutel. Ontdek je de bevrijding. Daar waar je vast zit, ligt de vrijheid. Moeilijk om deze tegenstelling voor te stellen. Daar waar jij vast zit, ligt de vrijheid. Daar waar jij vast zit, ligt een blokkade, een overtuiging: onderzoek het. Wees liefdevol voor jezelf. Voel de pijn die het met zich meebrengt. Daar waar jij een dubbeltje was, blijk je ook een kwartje te zijn, en zoveel meer. Het gaat om de aandacht en de liefde die je naar jezelf toe kunt staan. Het proces dat je doorloopt. Het is niet niks om los te laten wat je altijd geloofde. Maar wat als de waarheid ver voorbij je eigen waarheid gaat. Dat het zo overweldigend is, dat jij je met en met zo kunt openen om die waarheid bij je binnen te kunnen laten komen. Dat verdwijnt de oude pijn als sneeuw voor de zon. Dan weet je niet meer, waar hij was.

59. Vraag: Ben je het waard om gelukkig te zijn?

Hoofdstuk: Hoe krijg je zelfvertrouwen?

Juist in de momenten dat je het ergst twijfelt, dat alles chaos is: is de waarheid nabij.

Eigenlijk werkt dat zoals alle natuurprocessen: Net voordat het licht wordt, is het het donkerst. Op het moment dat een bevallende vrouw denkt dat ze het niet meer redt: is de verlossing / de geboorte nabij. Wisselende emoties, het is voor iedereen die in veranderingsprocessen zit heel herkenbaar. Heftige emoties kunnen zich aandienen. Het kan lijken alsof je overspoelt raakt.

Het is belangrijk dat je het zelf herkent als behorend bij je ontwikkeling.

Het zijn de wachters aan de poort van openheid. De sleutel van die poort die elk van deze wachters zal opvragen is: overgave.

Houden van jezelf , vertrouwen, voelen wat je voelt, het proces herkennen, de tegenstelling aangaan en je er aan overgeven. Dat zijn de stappen om te zien waar je staat.

 

Wil jezelf een vraag onderzoeken?

of wil je antwoorden op je vragen?

Neem dan contact op met info@via-sophia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *