Hoe opnieuw contact maken?

Hoe opnieuw contact maken nadat je hebt losgelaten?

Net terug van vakantie heb ik wat moeite om op gang te komen. Tegelijkertijd merk ik op dat er afgelopen week echt zaken tot stand zijn gebracht; waar ik wel aan gewerkt had, maar het daarna los had gelaten.

De golfbeweging, vasthouden loslaten, inspanning en ontspanning is zo belangrijk om de stroom van energie op gang te houden. Je kunt niet alleen maar inademen, er moet een uitademing volgen. Je kunt je niet alleen maar inspannen, er moet een ontspanning op volgen.

In deze stroom merk je bij jezelf het verschil: nu niet op gang kunnen komen. De relax-heid die aanwezig is. De aanzet die weer gemaakt mag worden. Zaken die ineens afgerond zijn, opgestart zijn, zomaar.

Soms denken we dat er niets is, dat we alles kwijt zijn, de we vol zijn, dat we leeg zijn: het zijn allemaal momenten in de golfbeweging waarna het tij zich weer zal keren. In die golfbeweging kunnen we juist in dat moment van rust, van kering: kijken naar wat is en wat we willen dat komen gaat.

Dan verbinden we ons met wat is en wat komen gaat. Ben je tevreden met wat het leven je tot nu heeft gebracht? Waar verlang je naar? Het resultaat is alleen dan bevredigend als het past bij je authentieke zelf. Bij het keren van het tij kun je, in het moment van ¨niks¨ ervaren en doorvoelen, of je tevreden bent en wat de bedoeling is. Het is een vorm van evaluatie; waar je staat.

Het moment is zo voorbij; het leven van alledag trekt aan je. Afspraken, planning alles gaat door. Het leven wacht niet. Dat is ook niet de bedoeling.

Vanmorgen kreeg ik de vraag: hoe kan je opnieuw de connectie maken, nadat je los hebt gelaten?

Connectie heeft alles te maken met : hoe jij je verbonden voelt met jezelf. Vandaar uit kan elke connectie gemaakt worden. Mag het nul moment er zijn? Dat er niets is, dat je weet dat er weer een nieuw keerpunt is bereikt. Als je accepteert dat het nul moment ook bij de beweging hoort, dan is het misschien ook gemakkelijker om de stap te maken naar verbinding.

Mogelijk dat de vraag juist hierover gaat: wie ben ik in het nul moment, waar sta ik en waar ga ik heen?

6. De brug: Neem een beslissing

Hoofdstuk: bij je beslissing blijven

Soms weet je niet wie je bent. Dan kun je alleen vanuit je verleden, je geschiedenis, de resultaten terug kijken en herleiden: dat ben ik in ieder geval. Wie wil je zijn? Zelfs als je dat niet precies weet, kun je kijken wat normaal gesproken je wensen en verlangens zijn. Zijn ze dat nog? Ook al is minimaal aanwezig; dit zijn belangrijke aanwijzingen voor wie wil je zijn.

Ook al weet je niet wat het je brengt, begin dan ergens aan. Zowel in lukken als het mislukken kun je leren wat voor jou goed of niet goed is. Het lukken kan je vertellen dat je op de goede weg bent, het mislukken kan je vertellen dat je niet op de goede weg bent of dat je het nog eens mag proberen. Je ontvangt informatie waar je je volgende stap mee plant, Het geeft je inzicht wie je bent en wat je wil.

 

9: Uitnodiging: wat zijn de woorden die je gebruikt om jezelf te ondersteunen

Hoofdstuk: Hoe belangrijk zijn je zintuigen?

Jij bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor jezelf. Hoe ondersteun jij jezelf? Geef jij jezelf datgene wat je nodig hebt? Ook al weet je niet wie je bent, waar je staat of waar je heen gaat: je bent! Je leeft met jezelf en wat je ook doet, je neemt altijd jezelf mee. Blijf stil in het moment van niet weten. Accepteer dat er een moment is van niet weten. Je hoeft niet altijd te weten, te voelen; het komt wel weer. Ook hierin is de golfbeweging aanwezig, dat jij jezelf meer voelt, minder voelt, meer weet, minder weet. Het is een deel van de golf. Door jezelf onder druk te zetten, zul jij je niet gelukkiger voelen, dan zul je het niet beter weten. Wees opmerkzaam en sta open voor je eigen innerlijke impulsen. Ze vertellen je wat je nodig hebt, waar je behoeften liggen en hoe jij goed voor jezelf kan zorgen.

 

13: Symbool: Pleister

Hoofdstuk: Verborgen verdriet

Een pleister doe je op een wond. Mijn kinderen vonden het vroeger geweldig als ze een pleister kregen. Pleister stonden toen voor een erkenning dat ze pijn hadden. Een kus, een pleister, een aai over hun bol: het hielp allemaal om de pijn te verzachten. Als jij je niet lekker voelt, verdriet of pijn hebt; erken jezelf daarin. Juist door aandacht aan jezelf te geven, ontdek je hoe diep de pijn gaat, of er meer nodig is dan een pleister. Het gaat in de eerste plaats om de erkenning door jezelf. Dat je iets losgelaten hebt, wat waardevoller voor je was dan je besefte. Wat daarom pijnlijker is dan je dacht. Juist door dit verdriet ontdek je wat je anders niet had geweten. In deze tegenstelling ligt ook het geschenk. Soms moet je zoiets meemaken om in het hier en nu te weten en te voelen wat je nu hebt en dat op waarde kunnen schatten.

 

24. Vraag: Waar haal je de moed vandaan?

Hoofdstuk: Moed ontwikkelen.

Er is moed voor nodig om te kiezen hoe je wilt leven en hoe jij je leven vorm wilt geven. Moed om te handelen en te leven volgens je eigen blauwdruk, je eigen authenticiteit. Je weet dat je uniek bent, maar dat omarmen vraagt die beslissing van je. De beslissing dat je mag zijn wie je bent. Dat je accepteert dat je jouw keuzes maakt, hoe ze ook uitvallen. Waar je de moed vandaan haalt? Uit jezelf, uit het vertrouwen dat je er mag zijn, dat je bent zoals je bent, dat je niet zomaar op de wereld bent gezet, dat een reden heeft. Moed haal je uit het feit dat je in je eigen schoenen stapt en achter jezelf gaat staan, door dik en dun.

 

35. Symbool: ogen

Hoofdstuk: Tussen de oren.

We voelen ons onderuit gehaald, niet erkend als men zegt : ¨het zit tussen de oren!¨ Op dat moment wordt er voorbij gegaan, dat we alles met onze mind creëren. Met name onze ogen nemen waar. Maar ik zie wat anders dan wat jij ziet. Dat heeft alles te maken met mijn ´black box´. Mijn waarneming wordt gekleurd door mijn ervaringen, door wat ik denk te verwachten, hoe ik me voel. Er is geen objectieve realiteit. Zelfs een foto wordt door iemand genomen vanuit een bepaalde hoek, met een bepaalde gedachte. Alles komt voort uit onze waarneming en hoe we datgene wat we denken of willen zien, projecteren. Is het daar mee goed of fout? Welnee. Besef alleen dat een ieder zijn eigen point of view heeft. Zijn eigen referentiekader. Ieder praat vanuit zijn eigen versie van de werkelijkheid.

 

43. Uitnodiging: Kijk naar de dingen in je leven waar je blij van wordt.

Hoofdstuk: Wat is burn-out?

Kijk naar de dingen waar je blij van wordt. Ook in het nul moment, het moment van stilte kan je jezelf en de omgeving in rust ervaren. De dingen om je heen zijn in rust, alles is even daar.

Burn-out is in eerste instantie een energie stoornis. Je voelt je emotioneel uitgeput, je hebt een afstandelijke houding naar jezelf en je twijfelt over je mogelijkheden.

Het proces om in burn-out te geraken kan over heel wat tijd gaan, maar het ook in korte tijd plaatsvinden.

Belangrijk is de verbinding met jezelf, het kiezen voor jezelf en wat je nodig hebt en jezelf niet onderuit halen.

Ook als je even niet weet, wie of wat je bent, kijk dan naar datgene waar je blij van wordt, luister naar de mensen die je positief bekrachtigen en accepteer datgene wat zij zeggen. Maak hierin de keuze wat voor jou goed is. Het is niet goed voor je om jezelf onderuit te halen, het is niet goed voor je om bezig te zijn met zaken waar je niet blij van wordt. Het is wel goed voor je om jezelf te accepteren, jezelf datgene te gunnen wat je energie geeft en wat je steunt.

 

54. Uitnodiging: Stel jezelf voor dat je een kind bent: wat wil je?

Hoofdstuk: wat verwacht je van het leven?

Als kind stond je puur in het leven. Door je opvoeding wordt je gevormd, klaar gestoomd voor de maatschappij waarin je moet passen. Deze maatschappij is zoals je ouders en leraren die ervaren. Nu ben jij degene die deelt uitmaakt van de maatschappij en door je zijn mede bepalend bent, wat de maatschappij is. Nu mag je alles wat niet meer bij je past, loslaten. Jij mag bepalen hoe jou wereld eruit ziet. Als kind had je daar idee van. Vind opnieuw die puurheid terug. Ze is niet weg. Ze kan je helpen om jouw ervaringen en je puurheid te combineren zodat jij je steviger neer kan zetten dan je dacht. Breng je zijn in de wereld: je hebt unieke gaven en talenten, zelfs al weet je het zelf niet. Wees gewoon jezelf, dan ontstaat het vanuit je zijn.

 

57. Vraag: Waarin/ waardoor wordt je vervuld?

Hoofdstuk: Wanneer ben je heel?

Een mens verlangt om heel te zijn. Het is een natuurlijk verlangen vanuit zijn ziel naar vervulling. We willen in lijn zijn met het doel van onze ziel. Het kan zijn dat je het een andere naam geeft. Maar overal waar je echt blij van wordt, daar waar je je gedrevenheid in voelt, dat is een verlangen van de ziel. Creativiteit is een bijzondere uitdrukking van de ziel, daarin wordt zonder woorden duidelijk hoe jij, ook de grote Jij, zich wil uiten. Geef jezelf ruimte om te spelen, om creatief te zijn. Je zult merken dat van daaruit duidelijk wordt waar voor jou je vervulling ligt.

Heb je vragen naar aanleiding van deze ganslegging, of wil je zelf een vraag uitgewerkt hebben?

Neem contact op met info@via-sophia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *