Vrouwendag en ongelijkheid

Vrouwendag en ongelijkheid

Vandaag 8 maart vrouwendag, in de wereld gebeurt er nog steeds heel veel in het kader van vrouwenongelijkheid.

In ben geboren in een streng calvinistisch milieu; daar is de man het hoofd van het gezin. De vrouw heeft een dienstbare rol. Zij mag geen dominees functie vervullen, zij mag niet verkozen worden binnen een politieke partij. Hoewel hier landelijk al heel wat aan het schuiven is; wil ik maar aantonen dat het in mijn genen en in mijn opvoeding zit dat een vrouw minder is. Hoewel ik een vader had die erg respectvol maar vooral vol liefde naar mijn moeder was, weet ik dat dat niet overal zo was. Binnen mijn opvoeding was het vanzelfsprekend dat God eerst Adam had gemaakt en daarna kwam de vrouw. Door de verklaring was er sprake van ongelijkheid.

Conditionering, opvoeding, overtuiging: het zit allemaal in ons. Vrouwenongelijkheid hangt samen met het patriarchaat. Misstanden zijn een uitvloeisel daarvan. Met name als de liefde en het respect ontbreekt.

Wat kan een ieder doen om om de ongelijkheid, en met name de problemen die hier mee samen hangen aan te pakken? Wat kan bij de gewone mens plaatsvinden om ieder op respectvolle wijze te behandelen?

Pad 16. Om anderen beter te kennen, is het belangrijk om jezelf te leren kennen en begrijpen. Ontdekken wat jouw rol in het leven is.

5: Wat geloof jij?

Hoofdstuk: Macht en wilsontwikkeling

Geloof je dat mensen gelijk of ongelijk zijn? Welke rechten plichten geven gelijkheid en ongelijkheid jou? Voel jij je wel eens de mindere van iemand? Hoe voelt dat? Betekent dit dat als jij je onheus bejegent voelt, je dit ook afreageert op de mensen die jij minder acht?

 

Pad 23. Hangen aan wat je gelooft, geloven in wat je doet. Draai om en verander

12. Symbool: hypnose

Hoofdstuk: je innerlijke criticus

We geloven wat we leren. We hangen aan wat we geloven. Een ander mag niet aan jouw waarheid komen. Wat als we op een bepaalde manier geconditioneerd, gehersenspoeld, gebrainwasht zijn. Dit is onze waarheid; dat geeft structuur aan het leven. Uit angst om al deze structuren los te maken, blijven we hangen in onze vaste overtuigingen. Wat als je alles eens loslaat en zelf gaat voelen en nadenken in plaats van uit bestaande patronen te reageren? Als je letterlijk met je hart de situatie zou benaderen: zou een ander, een kind, een arme zwerver, een vluchteling echt minder zijn.

Onze nationaliteit, onze zekerheid, ons beroep allemaal pijlers om onze identiteit, ons bestaan houvast te geven. Maar is dat feitelijk ook zo? Wij zouden zwerver kunnen zijn, vluchteling, wij zijn allen kind geweest. In wezen zijn we allen gelijk. Niet onze leeftijd, niet ons geslacht, niet onze nationaliteit of ons beroep is bepalend wie of wat we zijn, maar ook niet of we meer of minder zijn. Het is onze eigen overtuiging, onze eigen angst of pijn die bepalend is of we de ander als meerdere of mindere beschouwen.

Durf je in liefde naar je eigen angst en pijn te kijken.

 

Pad 27. Opheffen van barrières, archetype man / vrouw. Verschillende manieren; verbinden, vreugde, sprakeloosheid

16: Symbool: marionet

Hoofdstuk: Van inzicht naar uitwerking

Kijkend naar het symbool wie ben je? Ben jij de hand of ben je de marionet? Je rol bepaalt nogal je actie en je reactie. Als jij je de marionet voelt, kan het zijn dat je geen idee hebt, wat je moet doen. Dat je het gevoel hebt dat je geleefd wordt. In de positie van de hand, kan jij je het tegenovergestelde voelen. Dat jij je machtig voelt. Mogelijk dat je misbruik maakt van je macht. Wat nu als je weet dat je verbonden met elkaar. Wat doet de hand op dit plaatje zonder marionet. Wat doet de marionet op dit plaatje zonder de hand? Beiden hebben elkaar nodig. Zo is het ook met de verschillende rollen. Ze passen bij elkaar, op een bepaalde manier kunnen ze niet zonder elkaar en je kunt zelfs de rollen omdraaien. Zodra je je dat realiseert dat je met elkaar verbonden bent, is het mogelijk ook gemakkelijker om respect voor elkaar te hebben. En te zien waar de ander is en mogelijk wat er nodig is in deze situatie.

 

Pad 17. Terugkeer naar het paradijs en schaduw.

Hoe sterker de verschillen hoe waardevoller de punten van overeenstemming zijn.

24. Symbool: 2 zwaarden.

Hoofdstuk: Waar haal je de moed vandaan

Mannen en vrouwen zijn verschillend, maar er zijn ook zoveel overeenkomsten. Als ze samen hun krachten samen voegen, dan heb je het beste van de mensheid. Juist in overeenstemming met elkaars kwaliteiten, met respect voor elkaars kan er iets heel bijzonders ontstaan. Het symbool kan je zien als 2 zwaarden die tegen elkaar ingaan. Zodra er geen gevecht is, en er vrede is: staan de zwaarden voor de veiligheid en geborgenheid. Dan krijg je mogelijkheid om te groeien, te ontplooien en ontstaat er een mooiere wereld.

 

Pad 14. genieten, mag het ook gemakkelijk. Innerlijke kennis

30. Vraag: Durf jij hulp te vragen?

Hoofdstuk: waarom?

Als er dingen gebeuren die niet fijn of prettig zijn; is het van belang om dit te zeggen. Het gaat erom dat je leert te voelen, leert je grenzen aan te geven. Als iets niet lukt, vraag dan hulp, geef jezelf ruimte om van anderen te leren. Juist in contact, in gesprek met de ander leer je elkaar kennen. Leer je zien waar jij beter in bent, waar de ander beter in is. Ik heb vragen altijd als zwakheid gezien, weet dat het juist een kracht is. Een kracht die nu vaak verkeerd geïnterpreteerd word.

Hoe meer je elkaar leert vertrouwen, leert kennen, des minder kans is er dat er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. Dus hoe bijzonder jij of die ander ook is, het is gewoon een mens die behoefte aan contact heeft, net als jij. Door elkaar te leren kennen en erkennen, worden er veel problemen opgelost.

Pad 15. Regels, macht. Pionier nieuwe mogelijkheden in het leven en in de liefde.

40. Symbool: huisjes

Hoofdstuk: Kleine stappen, grote veranderingen.

In de basis begint alle verandering bij de gewone mens; bij jou. Contact maken, elkaar aanspreken, elkaar leren kennen, aangeven wat er aan de hand is zijn de eerste stappen. Ik kreeg vroeger het advies om niet buiten mijn kerkelijk milieu contact te maken. Ik zou je adviseren, kijk voorbij je eigen kring, overal zijn mensen, zodra je ze leert kennen, blijken het gewone mensen te zijn.

Pad 24. Loslaten, overgave

49: Uitnodiging: Wat doe je als een berg voor je staat en jij wil naar de andere kant?

Hoofdstuk: De kracht van het verhaal

Ongelijkheid, pas als we onszelf niet meer als meerdere of mindere ervaren kan er een einde komen aan de ongelijkheid. Vandaag gaat het vooral over vrouwen, maar het kan over baas – werknemer gaan. Altijd is het van belang, jezelf als belangrijk te zien, maar ook de ander als belangrijk te zien. Het is gelijkwaardig, niet hetzelfde, maar zeker gelijkwaardig. Vanuit gelijkwaardigheid ontstaat er heel andere communicatie en gedrag naar elkaar.

 

pad 21. Goed voornemen, samenwerken met je eigen lot.

55: Symbool: Regenboog

Hoofdstuk: luisteren naar innerlijke leiding

Gelijkheid, ongelijkheid het is wat we in ons zelf kunnen vinden. Richt je op dat wat je wenst. Zie de kleuren: zij staan voor de mogelijkheden die je hebt om je stappen te maken. Alle kleuren horen bij het palet; zowel de donkere als de lichte kleuren horen erbij.

 

Heb je vragen omtrent deze ganslegging?

Neem dan contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *