Opening door confrontatie

Opening door de confrontatie met liefde

Ganslegging

Hoe meer liefde er door je heen stroomt, hoe meer je op geschoond wordt. Je wordt geconfronteerd met dat wat nog niet stroomt. Daar vind een soort wrijving plaats. Het oude wat wil vasthouden, de liefde die nieuwe levenskracht binnenbrengt. Deze botsing in jou vraagt van je om aanwezig te zijn, om er bij te blijven. Het oude en het nieuwe dat tegen elkaar botst, vraagt van jou wat je wil.

Je wordt getoetst, je mag kiezen, gun jij het jezelf, ben je het waard? Mag je liefde toelaten, kun je pijn vervangen door liefde? Kun je er bij blijven?

Het kan heel heftig zijn. Maar het kan ook zijn dat je zo stapt in de liefde dat je blokkade zomaar verdwenen is. Dat je ontdekt, dit vond ik altijd zo moeilijk, nu lukt het zomaar. Dit heeft te maken met het toelaten van de liefde, het toestaan dat jij ook liefde mag aanvaarden, dat er een evenwicht mag zijn in geven en ontvangen: het opent nieuwe wegen.

Wat vraagt dit van je? In ieder geval dat je bij jezelf mag blijven, voelen, focussen, aanwezig zijn. Dat je de vraag aan jezelf stelt: wat nu? Wat wil ik, wat mag er door mij heen stromen?

Dus aan jou: Wat is je levensdoel, waar wordt je blij van?

6. De brug

Hoofdstuk: bij je beslissing blijven.

Een inzicht hebben is nog niet hetzelfde als naar dit inzicht leven. Dit inzicht in je even implementeren vraagt van je om actie te nemen, zaken te veranderen, dingen anders aan te pakken. Anders gebeurt er nog niets.

12. Uitnodiging: Oordeel en veroordeel jezelf niet.

Hoofdstuk: Innerlijke criticus

In je jeugd heb je bepaalde patronen gecreëerd om te overleven. Mijn ouders had n groot gezin, 1 jaar na mijn geboorte is er tweeling geboren. Ik begreep heel goed dat mijn ouders hun handen vol handen. Maar gisteren werd ik tot mijn eigen overlevingsmechanisme terug gebracht. Doordat ik me niet gezien voelde, was ik op mezelf aangewezen. Had ik de overtuiging dat ik het zelf moest doen, geen hup mocht vragen. Daardoor heb ik bepaalde overtuigingen omtrent mijn waarde opgedaan. Vanuit die overtuiging ben ik gaan leven, onzichtbaar buiten het voetlicht. Als ik op deze manier doorga kan ik de ontwikkelingen die ik heb te maken, niet maken.

21. Vraag: wat zijn je mogelijkheden en talenten

Hoofdstuk: Mogelijkheden ontwikkelen

Waar ben ik goed in, waar ben jij goed in? Is dat hetgeen je moet gaan doen, of is het juist iets anders wat de bedoeling is? Ik ontdek hoe het laatste jaar mijn werkterrein aan het verschuiven is. Waar eerst de aandacht uitging naar angst, staat nu meer en meer de liefde centraal. Liefde op alle mogelijke manieren. Wat ik daar te ontdekken heb? Mogelijk is het van belang om meer en meer vervuld te zijn van de liefde. Liefde heelt en schoont op. Het maakt je open en ontvankelijk.

Weet ik dan wat ik moet doen?

Veel verder dan de eerst volgende stap kan ik niet kijken.

Uit: Open je hart, heel je lichaam door Davis Simon: Onze worsteling met het leven is het gevolg van de dissonantie die bestaat tussen onze individuele behoeften en verlangens, en de ontwikkeling van het leven zoals het universum dat ziet. Het verzoenen van onze individualiteit met de universele essentie, is de werkelijke betekenis van een spirituele zoektocht. Het is een grote paradox die niet kan worden opgelost op het niveau van de geest.

30. Vraag: durf je hulp te vragen

Hoofdstuk: Waarom

De liefde schoont op, gisteren was daar een opening, in hetgeen gesloten, geblokkeerd was. Zomaar, door de liefde die aanwezig was, voelde ik: oh wat gebeurt er hier. Alsof ik even omgekeken had en het voor me neus gebeurde. Natuurlijk heb ik wel iets gedaan. Ik heb me laten zien, ik heb een vraag gesteld, ik heb mijn kwetsbaarheid laten zien. Ik die het moeilijk vind om hulp te vragen, kreeg iets aangeboden: ik voelde dit aannemen is nu belangrijk, het heelt en het verbindt

38. Uitnodiging: Creëer een ritueel

Innerlijke saboteur

Om de reikwijdte van hetgeen je ervaart is het goed dit te vatten in een ritueel. Samen met mijn zoon keek ik naar Ronald Goedemond die vertelde dat hij van koffie zetten zo’n ritueel gemaakt had. Het was heel grappig bedoeld, maar de kern van deze waarheid komt hiermee wel naar boven. Door een ritueel te creëren, krijgt het een bepaalde intensiteit, een bepaalde waarde die verder in je door kan doordringen.

Als het over liefde en zelfliefde gaat kan je dus een ritueel bedenken over hetgeen over je hart gaat en de woorden IK BEN. Het is de bedoeling dat je in dit leven vindt wat je ziel heeft afgesproken. Alle ervaringen helpen je ziel om uiteindelijk dat te doen en te ervaren wat de bedoeling is. Jouw zielsmissie kun je ervaren in de vrede van je hart, de woorden IK Ben staan voor je wezens essentie.

48. Vraag Wat is er onderdrukt en heb je nooit mogen leven?

Hoofdstuk: Onderdrukken kost energie.

Wat heb je onderdrukt? In en om ons is er liefde. We kunnen dan niet zien of ervaren in een toestand van angst. We moeten de liefde in ons terug vinden om de liefde in en om ons heen te kunnen herkennen. Angst kost zoveel meer energie dan liefde. Liefde brengt je op plaatsen in gebieden waar je niet van hebt kunnen dromen. Dat hoeft ook niet, maar je vermoed het en stapje voor stapje kom je dichterbij. Het leven is goed voor je, het brengt je de liefde die je uit mag dragen.

58. De dood.

Hoofdstuk : Loslaten

Liefde kan je niet in een bepaalde vorm plaatsen, niet vast houden en niet vastzetten. Zodra liefde zich gevangen voelt, is ze vertrokken. Zodra liefde zich vastgezet voelt is ze ook weg. De liefde vraagt vrijheid, openheid en loslaten. Er is geen bezit in de liefde. Je kunt haar delen, maar niet exclusief voor jou houden. Als je natuurlijke staat, de staat van liefde is, laat je haar vrij, open en laat je haar gaan als de tijd daar is. Ook in het durven loslaten zit liefde en vertrouwen, loslaten is mogelijk verdiepender voor de liefde dan je kunt bedenken. Liefde vind zijn eigen weg en komt weer bij je terug.

 

Heb je vragen neem dan hier contact op.

Voor de knuffelworkshop kijk op http://via-sophia.nl/agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *